Xemeneia Vapor buxeda Vell. Autor: David B.

96.000 euros per rehabilitar la xemeneia del Vapor Buxeda Vell

La Junta de Govern Local ha aprovat una inversió de 96.000 euros per rehabilitar la xemeneia del Vapor Buxeda Vell, al Centre. Se’n reconstruirà el coronament per millorar l’estabilitat del conjunt.

L’Ajuntament invertirà 96.000 euros per rehabilitar la xemeneia amb l’objectiu de reconstruir-ne el coronament, afectat per esquerdes i deformacions, que provoquen inestabilitat al conjunt. Segons fonts municipals, la intervenció implicarà enderrocar i reconstruir el coronament de la xemeneia, canviant les peces per unes noves, de “dimensions i qualitat” equiparables. A més, caldrà anellar l’alçada mitjançant franges horitzontals de fibra de carboni.

El Vapor Buxeda Vell

El Vapor Buxeda va ser construït entre 1852 i 1854 entre els carrers d’Alemanya, del Sol, Sant Pau i Cervantes pels germans Miquel i Domènec Buxeda. El 1896 l’empresa familiar va fer fallida i l’edifici s’arrendà a particulars. El 1905 s’hi va construir la Mercantil Sabadellense, que va construir una nova sala de màquines especial per instal·lar-hi la màquina de vapor semifixa Wolf, de 300 CV. És la part del vapor que avui es conserva.

La xemeneia és de l’any 1906, obra de Francesc Izard, enginyer vinculat també a la Torre de l’Aigua o a la xemeneia de la fàbrica Llagostera i Sempere (l’actual Esclat del barri d’Hostrafrancs). La sala de màquines i una part d’una nau acullen l’exposició del Museu d’Història El Vapor Buxeda Vell,, del vapor a l’electricitat.

Foto portada: Xemeneia Vapor Buxeda Vell, aquest dimecres. Autor: David B.