Aquests són els 20 projectes seleccionats al procés Construint Ciutat

  • La participació als pressupostos participatius ha caigut un 36,7 per cent en el seu segon any. 
  • 13 dels 14 projectes socials finalistes es duran a la pràctica durant aquest any 2018. 

Una vintena de projectes han estat seleccionats en la segona edició dels pressupostos participatius, anomenats Construint Ciutat. L’Ajuntament hi destina un milió d’euros del pressupost municipal. La participació a les votacions ha caigut de forma notable, i no ha arribat als 4.000 participants. 

 

El pressupost del 2018 reserva un milió d’euros per als projectes més votats. En dues categories: espai públic i equipaments per una banda, i als serveis comunitaris per a l’altra. Es van presentar 54 propostes. “Hem tingut 54 persones o entitats que han imaginat propostes de futur per la ciutat i això és molt important”, ha destacat l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant. Finalment, però, es van validar només 33 per part dels serveis tècnics, que són les que encaixaven amb les polítiques públiques de l’Ajuntament. De les 33 hi haurà pressupost per a una vintena.

En l’àmbit d’espai públic i equipaments els projectes seleccionats són els següents:

  • Pacificació del trànsit i millora del camí escolar davant el C.E.Serra (Creu de Barberà). La quantitat atorgada és de 100.000 euros. Ha rebut 767 suports.
  • Millora de l’equipament cultural i de lleure al barri de la Concòrdia. La quantitat atorgada és de 100.000 euros. Ha rebut 705 vots.
  • Renovació i millora del pati i la pista coberta de l’escola Joanot Alisanda (Centre). La quantitat atorgada és de 75.000 euros. Ha tingut 672 vots.
  • La plaça del Treball. Un espai de lleure per a tothom. Ha 542 suports i la quantitat atorgada és de 100.000 euros.
  • Persianes amunt per donar llum i ajudar a nens i nenes amb autisme. S’atorguen 4.500 euros i ha tingut 492 vots.
  • Millora del camí escolar a la zona alta del barri de la Concòrdia d’accés a l’escola Pau Casals i cap a Can Rull i condicionament de l’entorn natural. Rebrà 100.000 euros i ha tingut 485 vots.
  • Entre el dins i el fora. El pati, un espai educatiu més a l’escola Alcalde Marcet (Can Puiggener). Té 20.500 euros dels 45.000 que demanaven. Han rebut 318 vots.

Els projectes que no han tingut vots suficients són el de camins al parc de Can Rimbles, per rebaixar les cantonades de les cruïlles del barri de la Creu Alta, la pista de patinatge sobre rodes, rampes per monopatins, patinets i patins a Can Llong, carrers accessibles per a tothom a Can Rull, vine a jugar amb Atendis a Can Roqueta, millora del confort de l’Esplai La Masia de Can Rull, la urbanització de la plaça entre els carrers Penedès i Moianès (Ca n’Oriac), la remodelació del carrer de Fra Juníper Serra (Creu de Barberà), el multiesports al parc del Poblenou de la Salut, la reforma de la sala d’activitats de l’associació de veïns de Sant Julià i l’espai TIBI de Torre-romeu.

El projecte per adeqüar i millorar l’entorn de l’escola Pau Casals queda fora malgrat obtenir 520 vots. Hi ha un màxim d’un projecte guanyador per barri i a la Concòrdia ha obtingut més vots la millora de l’equipament cultural i de lleu La Llar del Vent.

CAE Llar del Vent
El CAE Llar del Vent veurà millorat el seu equipament del bosc de la Concòrdia.

Pel que fa al segon àmbit, de projectes comunitaris que duran a terme les mateixes entitats impulsores, els projectes seleccionats són els següents:

  • Enfeinat! Projecte de millora de l’ocupació dels joves, de l’Esquitx. Rebrà 48.000 euros. Ha tingut 349 suports.
  • Educació en l’empatia, de l’Associació Animalista Libera, rebrà 75.250 euros. Ha tingut 348 suports.
  • La història del moviment veïnal de Sabadell explicada als i les joves (i no tan joves), de la FAV Sabadell, rebrà 51.900 euros. Ha tingut 312 suports.
  • Els meus amics, de l’Associació Viu-la, rebrà 16.800 euros. Ha tingut 257 vots.
  • Fem pinya amb els joves, donem pit, dels Castellers de Sabadell, tindrà 74.460 euros. Ha tingut 255 vots.
  • Energies compartides, del Banc d’Energia, rebrà 51.602 euros. Ha rebut 230 vots.
  • Lleure artístic per a tothom, del Grup d’Esplai La Baldufa, rebrà 69.000 euros. Ha tingut 216 suports.
  • Ca l’Enredus, d’Actuavallès, rebrà 35.000 euros. Ha rebut 140 vots.
  • PIGALL: junts cap a l’èxit escolar, de la Fundació Privada Idea, rebrà poc més de 41.000 euros. Va tenir 94 vots.
  • Musicoteràpia comunitària, de la Fundació Privada Tutelar Família i Societat, rebrà 6.000 euros. Ha tingut 92 suports.
  • Promoció del voluntariat a Êthos i a la ciutat tindrà 9.100 euros. Ha obtingut 92 vots.
  • Flamencirc, de l’Associació Cultural SOS Pallassos Perillassos, rebrà poc més de 8.000 euros. Ha obtingut 84 vots.
  • El projecte Cantagrans Sabadell, de la Coordinadora Casals de Gent Gran de Sabadell rebrà 13.498 euros dels 17.000 que van demanar. Han obtingut 66 suports.

L’únic projecte d’aquest àmbit que no rebrà els fons demanats és Diàleg interreligiós, factor de convivència, de l’Associació Diàleg Intereligiós de Sabadell, que demanava 2.000 euros. Han tingut 47 vots.

Davallada de la participació

L’any passat van votar més de 6.000 persones. Aquest any, però, es va canviar la plataforma de participació per una de nova que, malgrat que havia d’esperonar la participació, al cap i a la fi l’ha complicat. Han votat 3.900 persones i l’any 2016 ho van fer 6.154. El nou sistema, calcat al de Barcelona, demana registrar-se a la plataforma i després votar als processos participatius.

La caiguda en el número de participants del Construint Ciutat és del 36,7 per cent. Rubio troba diverses causes. Algunes que són responsabilitat municipal, com canviar el moment de l’any de les votacions (del setembre al desembre), amb més fred. D’altres tècniques, com els problemes amb la plataforma: centenars de persones van iniciar la votació i no la van culminar i moltes més han votat menys projectes dels possibles. Altres causes són conjunturals, com la coincidència amb la campanya electoral del 21 de desembre (“la gent potser estava per altres coses”), i fins i tot sociològiques: “la cultura participativa no canviarà ni en un mes ni en un any ni en dos. És un camí complex, més encara quan venim de relacions clientelars o de desconfiança amb la classe política”. Tot i així, Rubio assegura que estan “satisfets” amb els resultats.

Foto portada: exterior del C.E.Serra, aquest migdia. El projecte per pacificar el trànsit de l’entorn i la millora del camí escolar d’aquest centre concertat de la Creu de Barberà ha estat la proposta que més vots ha obtingut entre les 33. Autor: David B.

Comments are closed.