‘Art a 4 mans’: Teràpia per la ment a través de l’art

Aquest dilluns es presentarà, amb una acció a la Gran Via, la tercera edició de l’Art a 4 mans, un projecte liderat per l’associació Salut Mental Sabadell que vol posar en valor les capacitats de les persones que pateixen malalties mentals. El projecte creix i millora any rere any.

La quinzena de propostes artístiques que donen peu a aquest projecte es podran veure a partir de la Festa Major, aquest mes de setembre. Però aquest dilluns es presentarà la tercera edició. iSabadell us presenta alguns dels participants en aquest projecte artístic, que protagonitzarà una acció aquest dilluns en un pont de la Gran Via.

Què és l’Art a 4 Mans?

La coordinadora del Club Social La Xamba, Yolanda Abellán, explica que el procés artístic de l’Art a 4 Mans té sobretot una voluntat terapèutica.

Es treballen les capacitats de les persones amb malalties mentals. Es treballa la comunicació amb altres persones no vinculades a les malalties mentals i que no coneixen aquest món. Es tracta de que facin un procés d’elaboració d’una obra artística i alhora vagin realitzant un procés de comunicació i enriquiment mutu. El més important és que es col·loquen en un mateix nivell. Hi ha dos artistes, un professional i un vinculat a l’associació. Això proporciona als nostres socis una altra manera de veure’s a si mateixos i la seva relació amb la comunitat”.

Abellán destaca que el procés també facilita que es donin notícies positives sobre les malalties mentals. “Volem fer notícies positives, posar en valor la creativitat i que cada dia fem coses molt interessants i que ens puguin conèixer com a associació i com a persones”, diu. En el fons, el que voldrien, assegura, és que les malalties mentals siguin tractades amb més naturalitat i fugint dels estereotips.

Quantes persones participen?

L’Art a 4 mans ha tancat la seva tercera edició. Han participat unes 15 parelles i han fet pintura, escultura, cinema, música, escenografia, patchwork, gravat i graffiti. Què pensen els que hi participen? Repeteixen? Hem parlat amb tres parelles artístiques, de tres disciplines diferents.

Grafiti: Ramon Puig, Werens, i Jesús Francisco Flores

Ramon Puig, Werens, assegura que és la primera vegada que col·labora en el projecte de l’entitat Salut Mental Sabadell. “Vaig col·laborar amb una activitat de la Festa de la Diversitat per a l’associació i ara aquí estem”. Explica que ha intentat transmetre a la seva parella, el Jesús Francisco Flores, el seu mètode de treball. “El projecte era ensenyar, des del meu punt de vista, com treballo, ensenyar-li els meus mètodes i uns paràmetres de treball a un artista que vol fer coses. Ens vam asseure, vam veure quina era la seva idea i a partir d’aquí ens vam posar a treballar i a fer els primers esbossos. Vam agafar uns quants esprais i ens vam posar a treballar sobre un suport de portes reciclades”, diu.

Werens Art a 4 mans
Werens i Jesús Francisco Flores. Autor: David B.

La seva parella, en Jesús Francisco, assegura que s’ha sentit “molt acompanyat i molt a gust”. Ha pintat tres portes. Ja havia fet alguns grafittis i és la tercera vegada que ha participat en l’Art a 4 Mans. Però li agradaria tornar-ho a fer-ho, en la mateixa disciplina i amb el mateix artista.

En Werens em donava indicacions però sempre em deixava fer al meu estil. He pintat com si ho fes sol, m’ajudava molt, em deia: ‘Tu pinta i si s’embruta o surt malament ja ho arreglarem’. A mi m’ha agradat molt treballar amb ell. Si hagués de fer un altre graffitti i estigués ell, repetiria fer-ho amb ell. He treballat molt a gust i m’ho he passat molt bé. No ha estat gens dur amb mi. Han quedat portes per pintar i pintura. En podem fer algun més si m’ajuda”, conclou.

Pintura: Montse Senserrich i Cristina Peláez

La primera vegada que participa la pintora Montse Senserrich ha estat aquesta. Va conèixer el projecte a través de la presidenta de Salut Mental Sabadell, Anna Maria Montseny. Diu que s’han vist diverses vegades amb al seva parella però que “ella m’ha aportat més a mi que jo a ella; vam connectar molt bé des del principi”.

Senserrich i Peláez, a l'estudi de l'artista. Autor: David B.
Senserrich i Peláez, a l'estudi de l'artista. Autor: David B.

La seva parella, la Cristina Peláez, aquest any ha fet pintura mentre que l’any passat va fer un curt de cinema.

Havia fet altres tallers però aquest any vaig decidir provar pintura. L’experiència ha estat fantàstica. Vam connectar molt amb el tipus de feina que volíem fer i gràcies a les seves ensenyances a mi m’ha aportat una informació molt important. La companyia ha estat molt grata”, diu Peláez.

Recorda que havia fet un crus de pintura a l’Escola Illa, però no el va poder acabar, ja que va trobar feina. Com valora l’Art a 4 mans? “Ha estat molt important perquè he après moltes coses i sobretot he conegut molta gent i hem trenat una bona amistat. La creativitat està molt oberta i ens ajuda molt al nostre estat d’ànim”.

Escultura: Pepita Brossa i Juan Gutiérrez

La Pepita i el Juan col·laboren des de fa dues edicions. Des de la seva professió com escultora assegura que l’Art a 4 mans és una molt bona iniciativa.

El procés de l’escultura és una mica llarg però vam començar fent un esbós. El Juan ho va prendre amb molt interès, no parla gaire, però m’agrada molt treballar amb ell i veure tot el que ha après” assegura.

Diu que ha après molt i ha fet molts amics al Club Social La Xamba. “Ha estat molt profitós i segur que hi tornaré”. Assegura que l’experiència ha estat molt “enriquidora”. Per la seva part, el Juan diu que ara té nocions de les mides i les proporcions de l’escultura. “Aquest any n’ha tret un bon profit”, diu l’escultora. Ell també diu que ha après molt, i que ja li agradava l’escultura des d’abans. Diu que si hi ha una altra edició, li agradaria continuar amb l’escultura.

Foto portada: Pepita Brossa i Juan Gutiérrez, al Club Social La Xamba, fa uns dies. Autor: David B.

Comments are closed.