Foto portada: els acusats, aquest matí a la sala de vistes dels jutjats de Sabadell. Autor: J.d.A.

Cas Bemba: demanen la prescripció dels delictes

Les defenses dels onze acusats pels fets del bar Bemba de l’any 2003 han demanat la prescripció dels delictes en la primera jornada del judici. L’acusació particular que representa un grup de policies municipals concentrarà l’acusació contra els tres processats a qui s’acusa de lesions als agents. Tant la fiscalia com l’acusació donen per bo aplicar l’atenuant de dilacions indegudes. El judici seguirà el 7 de febrer.

Gairebé 15 anys després dels fets, la nit del bar Bemba (i Sorginak) ha arribat a judici, tot i que només la part que acusa d’atemptat a l’autoritat i lesions a agents de la policia als onze joves detinguts aquella nit. Se’ls demana entre un any i mig i dos anys i mig de presó. Els joves tenien entre 18 i 22 anys en el moment dels fets. Els 11 processats han negat altercats contra els agents de la policia, llançament d’objectes, insults o haver proferit crits de ‘Gora ETA’, com explica l’escrit del fiscal.

Inici de la vista oral del cas Bemba, aquest matí. Autor: J.d.A.
Inici de la vista oral del cas Bemba, aquest matí. Autor: J.d.A.

La denúncia contra els pressumptes abusos de l’actuació policial va ser arxivada fa anys. Va haver-hi 22 ferits en unes hores. Tot i així, l’actuació dels antiavalots de la Policia Municipal i la Policia Nacional la nit del 27 de setembre de 2003 ha planejat durant tota la sessió.

Què va passar el 27 de setembre de 2003?

El bar Bemba, al carrer Concepció (Centre) celebrava la seva última nit amb gran afluència. Els veïns es van queixar de sorolls. I la Policia Municipal va enviar la nova unitat antiavalots. La policia es va concentrar a l’entorn de l’estació d’autobusos i van anar cap al Bemba pel carrer Casanovas i Bosch. Van actuar de forma contundent, entre altres coses, amb pilotes de goma. “Quan van arribar els furgons policials va haver-hi una desbandada: ens vam espantar”, ha recordat Víctor López. “Hi havia un dispositiu contundent”, recorda Quesada. Els agents asseguren haver estat atacats, amb bosses de deixalles, pedres i vidres i mantenen que els joves van fer barricades. Els aldarulls iniciats al Bemba es van estendre cap a l’entorn del Mercat Central i sobretot al bar Sorginak, al carrer Sant Cugat.

“Vaig anar a sopar al Rubión amb un amic i a fer una cervesa al Sorginak. Al cap d’una estona, la música es va apagar i les llums es van encendre. Van entrar entre 10 i 15 agents. Amb empentes i cops de porra ens van posar en fila per sortir d’un en un”, ha recordat Oleguer Presas, llavors promesa del futbol; ara retirat. “Al passar per aquest passadís et donaven cops: un policia em va agafar del coll, un altre em va fer la traveta i quan vaig caure a terra em van donar cops de peu”, ha afegit Manuel Quesada, qui va ser tant al Bemba com al Sorginak aquella nit. Per la seva part, Samuel Requena ha recordat que “estava a l’entrada del Sorginak: de cop es van obrir les dues portes i van carregar de forma sorpresiva. Em van detenir, em van emmanillar i ja a dins del cotxe de la policia, van obrir la porta i un agent em va colpejar amb la porra”.

Agents de la Municipal i la Policia Nacional, identificant assistents al Bemba.
Agents de la Municipal i la Policia Nacional, identificant assistents al Bemba.

Jaume Grau, Víctor López i Xavier Pacios van ser detinguts a l’entorn del Mercat Central. El primer celebrava els seus 18 anys aquella nit, primer al Bemba, després al Sorginak. Però va marxar dels dos locals abans d’arribar la policia. Pel Mercat Central va veure agents perseguint el seu amic Víctor López i els va dir “cabrons”. Va ser detingut, com el seu amic i com Xavier Pacios, qui anava en bicicleta per la zona. “El van reduir de forma força violenta”, recorda Grau. Per la seva part, Pacios assegura que “tenia 19 anys, portava texans i samarreta i em va tocar a mi ser detingut”.

Els acusats asseguren que van ser detinguts per les seves pintes i de forma indiscriminada: “portava roba militar i rastes”, ha dit Requena. “A la sortida del Sornigak, em van identificar, em van deixar marxar i després em van detenir quan van veure que tenia una samarreta amb la imatge del Che Guevara dins una motxilla”, ha afegit Enric Fornós.

Demanen que prescriguin els presumptes delictes 

Les defenses han plantejat la prescripció dels presumptes delictes, un fet que el jutge resoldrà a la seva sentència. El cas va estar aturat des de la interlocutòria d’obertura de judici oral, l’any 2010, fins un nou document judicial del 2016. Les defenses recorden que els delictes prescriuren si no hi ha activitat judicial en tres anys. L’acusació manté que el cas no s’atura si hi ha escrits de defensa entremig, com és el cas, o si s’aplica el nou codi penal, més beneficiós en la pena de presó però que amplia la prescripció als cinc anys.

Acceptat un atenuant

Les acusacions sí han estimat aplicar un atenuant per dilacions indegudes del procés judicial que les defenses demanen s’apliquin en grau màxim. En tot cas, aplicar aquest atenuant reduirà de forma sensible la possible sentència condemnatòria.

Retirats càrrecs contra vuit processats

L’acusació particular que representa els interessos de tres policies ha retirat els càrrecs contra vuit dels 11 acusats. Només els mantenen contra Oleguer Presas, Samuel Requena i Lluis Ferrer, acusat d’una falta de lesions contra els agents. No obstant, la fiscalia sí manté la seva acusació contra tot el grup.

Segona i última sessió: 7 de febrer

El judici es reprendrà el proper 7 de febrer, amb la declaració de tots els testimonis. S’hi han afegit alguns a petició de la fiscalia i les defenses, entre ells, els dels màxims responsables de la Policia Municipal i la Policia Nacional a l’època i també el del regidor del PSC Josep Ayuso.

Foto portada: els acusats, aquest matí a la sala de vistes dels jutjats de Sabadell. Autor: J.d.A.