Foto portada: Camarasa ajustant el seu telescopi. Autor: David B.

Buscant asteroides des de Sabadell

El sabadellenc Jordi Camarasa, de 42 anys, és divulgador d’astronomia i treballa amb les escoles de tota Catalunya mitjançant un planetari i activitats astronòmiques. Des del seu observatori de Sabadell fa un seguiment, de caire més científic, dels asteroides que podrien col·lisionar amb la Terra. 

Camarasa va començar amb l’afició per l’astronomia des de jovenet a partir d’un llibre que va trobar a la biblioteca de Ca n’Oriac. Després es va associar a l’Agrupació Astronòmica de Sabadell, de la que en va formar part de la Junta directiva i actualment disposa d’un observatori instal·lat a casa seva, on fa observacions de cometes i asteroides.

La seva afició l’ha portat actualment a dedicar el seu temps a buscar asteroides i cometes, el que s’anomena astrometria (mesurar la posició dels astres). En els darrers anys està centrat en els ‘NEO’ abreviatura (en anglès: Near Earth Object) d’objectes que s’aproximen molt a la Terra, i que podrien xocar amb ella. Camarasa fa un seguiment dels asteroides, en calcula l’òrbita, en fa fotografies i envia tota aquesta informació a Minor Planet Center, que pertany a la NASA.

Camarasa amb la imatge de l’asteroide. Autor: David B.

La nit del passat 24 de juny, des del seu observatori de Sabadell (PAUS B49), Camarasa va poder observar l’asteroide 2018 MG7, que va ser vist per primera vegada a Brasil el dia 20 de juny, i del qual se’n va perdre el rastre durant quatre dies. “Ningú sabia on estava aquest asteroide i podria impactar amb la Terra”, assegura Camarasa.




El dia 24 de juny l’observatori professional T08 ATLAS-MLO, de Mauna Loa de Hawai, el va tornar a trobar i va enviar unes posicions per calcular millor la seva òrbita. Després es va fer de nit a Europa, i ningú més va observar aquest asteroide fins que va ser recuperat pel telescopi amateur del divulgador d’astronomia sabadellenc.

“Trobar-lo no va ser fàcil. Un cop localitzat vaig enviar tota la informació a la NASA. Ells ho han publicat a les circulars que envien des d’Estats Units a tot el planeta i la ciutat de Sabadell ha arribat arreu del món, perquè a la ciutat es fa ciència, no només divulgació”, explica Camarasa.

Aquesta troballa ha estat una bona manera per celebrar el Dia Internacional del Asteroide que rememora l’aniversari de l’impacte de Tunguska, a Siberia (Federació de Russia), ocorregut el 30 de juny de 1908. Aquest dia internacional que es celebra aquest dissabte pretén també augmentar la consciència pública sobre el perill d’impacte d’un asteroide amb la Terra.

Foto portada: Camarasa ajustant el seu telescopi. Autor: David B.

Comments are closed.