Operari treballant en unes obres d'Aigües Sabadell. Foto: cedida.

Com d’antigues estan les canonades de Sabadell? Quant costarà renovar-les? Qui ho pagarà?

  • Berlanga (Sostenibilitat) emplaça l’empresa Aigües Sabadell a “assumir la seva responsabilitat”.

  • L’Ajuntament aprovarà aquest mes un pla a 15 anys vista de 64 milions per aturar l’envelliment.

L’Ajuntament aprovarà aquest setembre el Pla Director de l’Aigua, que té com a principal objectiu posar al dia bona part de les canonades en un termini de 15 anys. No totes, ja que suprimir el fibrociment (uralita) dels carrers costarà l’equivalent a tres plans directors. El regidor de Sostenibilitat i Gestió d’Ecosistemes, Joan Berlanga, ha presentat el pla aquest dijous al casal Pere Quart.

Davant poc públic, una desena de persones comptant-hi alguns regidors, Berlanga ha repassat els reptes de les canonades de la ciutat. Ras i curt, estan envellides i són d’uralita. Dels 590 quilòmetres totals, el 70 per cent és de fibrociment. La seva edat mitjana és de 50 anys. I el 95 per cent de les avaries es produeixen allà on hi ha uralita.

El Pla Director preveu substituir els trams més antics, amb més de 60 i 70 anys, en la propera dècada i mitja, destinant-hi 28 milions d’euros dels 64 previstos al document. En total, es canviaran uns 130 quilòmetres de canonades. Així mateix, es faran millores operatives, per garantir el subministrament, millores sanitàries en la cloració, per minimitzar les pèrdues i fer noves connexions.

El Pla Director s’aprovarà a finals de setembre al ple, i Berlanga ha sostingut que està acordat amb Aigües Sabadell, empresa mixta que gestiona el servei (80 per cent Aigües de Barcelona; 20 per cent Ajuntament de Sabadell). CASSA té la concessió fins l’any 2048, després de rebre-la per 99 anys a mitjans del segle passat.

Com es pagarà?

El regidor ha assegurat que la inversió es decidirà any a any. Però es repartirà entre dues parts, sense descartar-ne una tercera. Per un costat, l’Ajuntament, titular del servei i responsable principal de l’envelliment de la xarxa, com reconeix el propi Berlanga en relació amb governs anteriors. “Quan vam arribar no teníem ni Pla Director”, diu l’edil. D’altra banda, s’exhorta Aigües Sabadell a assumir la seva responsabilitat compartida tenint en compte té la concessió fins el 2048 amb un benefici garantit anual del 12 per cent. “La voluntat és que en paguin una part”, segueix el regidor. Finalment, no es descarta augmentar la tarifa final, potestat del ple. De moment, està congelada des del 2015.

Berlanga, a la presentació. Autor: J.d.A.
Berlanga, a la presentació. Autor: J.d.A.

El nou permetrà duplicar de llarg les inversions anuals, dels 1,5 milions actuals als 3,5 milions. Tot i així, i suposant que es compleixi fil per randa, “caldrien dos plans directors més com aquest per treure totes les canonades de fibrociment”.

Foto portada: operari treballant en unes obres d’Aigües Sabadell. Foto: cedida.