Creix el número de joves voluntaris: el que no es paga amb diners

  • Cada dia són més els joves que es solidaritzen amb la resta de col·lectius de la societat.

  • “La gent no sap la satisfacció personal que aporta”, apunta unes de les voluntàries.

Tot i la crisi econòmica el joves participen cada dia més en activitats de voluntariat de les quals no obtenen cap remuneració. La majoria es decanta per programes de voluntariat relacionats amb nens.

Cada dia són més els joves que es solidaritzen amb la resta de col·lectius de la societat i decideixen participar en activitats de voluntariat a través d’organitzacions no governamentals. Normalment aquestes activitats les realitzen persones d’edat més avançada, les quals estan desocupades. Però cada vegada hi ha més joves que se sumen a aquestes activitats tot i que ja tenen altres ocupacions com l’estudi, l’aprenentatge d’idiomes o la realització d’activitats esportives entre d’altres. Encara que la compaginació és difícil i els voluntariats no són remunerats els joves coincideixen en que el que els aporta aquesta activitat no és paga amb diners.

A la nostra ciutat hi ha un bon número d’entitats que organitzen i gestionen activitats de voluntariat com és el Rebost Solidari, Actua Vallès, AVAN- Amics de la Neurologia, l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) o la Creu Roja. Pel que fa als joves, sembla que aquests tenen preferència per les activitats de voluntariat relacionades amb els nens, com són les entitats de lleure infantil i juvenil, però aquestos també col·laboren amb altres col·lectius.

La Creu Roja és una de les entitats amb més experiència de la nostra ciutat. Aquesta realitza un gran número d’activitats amb la fi d’ajudar a aquelles persones més necessitades. Però la base de la organització són totes les persones que col·laboren de forma voluntària. A la Creu Roja trobem majoritàriament voluntaris d’edat més avançada però també hi ha joves. La jove Marina, per exemple, participa en el programa Centre de Mediació Social que es realitza a la mateixa seu de la Creu Roja cada tarda. L’objectiu d’aquesta activitat és oferir als nens un espai de reforç escolar i lúdic durant el calendari lectiu per tal d’afavorir la inclusió social intervenint de manera coordinada i integral.

Creu Roja Sabadell
Les joves voluntàries Lorena i Marina atenen als nens mentre juguen a la piscina. Autora: C.B.

Marina es desplaça dues tardes a la setmana a la seu de la Creu Roja de Sabadell per col·laborar amb aquest voluntariat. Durant el temps que dura l’activitat els joves voluntaris ajuden als nens amb els deures i després deixen pas a la diversió. Ara que s’apropa la calor, es desplacen un dia a la setmana a la piscina del Club Natació Sabadell on juguen i aprenen amb els voluntaris. Marina té 18 anys i porta ja un any col•laborant amb aquesta entitat de forma totalment voluntària. Tot i l’esforç que suposa compaginar el voluntariat amb els estudis i altres activitats, Marina realitza aquesta feina sense rebre cap remuneració econòmica.

M’agraden molt els nens, a més la satisfacció que em dona ajudar als demes m’ompli totalment com a persona. El que sento quan em donen les gràcies o em diuen ‘t’estimo’ no es paga amb diners”, apunta la jove.

Òscar, de 25 anys, és altre dels joves que també col·labora amb la Creu Roja. Aquesta va descobrir el voluntariat a principis d’any, amb la campanya de recollida i entrega de joguines. Ara, ajuda cada dimecres a la tarda a repartir aliments a aquelles persones que ho necessiten. En aquesta programa la majoria dels voluntaris són gent d’avançada edat. Segons Òscar el joves es decanten més per activitats relacionades amb nenes però recorda que fa falta gent a tot tipus de voluntariats. A més, creu que els joves encara no estan massa conscienciats amb aquestes activitats i que cal seguir recordant des de les entitats la importància d’aquestes activitats perquè cada vegada hi ha més gent que necessita ajuda d’aquestes entitats i dels voluntaris que les fan possibles.

Creu Roja voluntariat
Òscar és un dels pocs joves que participa en l'activitat d'entrega d'aliments que organitza la Creu Roja

Però si hi ha una fundació preferida entre els joves és la Fundació Autònoma Solidària, ubicada en la Universitat Autònoma de Barcelona. L’entitat va nàixer el 1999 amb l’objectiu d’oferir als estudiants una educació integral per formar els joves no només com a professionals sinó també com a ciutadans compromesos i responsables. La FAS promou la participació en accions de voluntariat i de servei a la comunitat i en activitats formatives orientades a fomentar la capacitat d’anàlisi i reflexió sobre les situacions de desigualtat. Les activitats estan relacionades amb col•lectius en risc d’exclusió, persones amb discapacitat, persones internes en centres penitenciaris i en centres educatius de menors, ingressades en centres sanitaris i immigrades. L’entitat organitza les activitats especialment a les ciutat del Vallès Occidental i a Barcelona.

Actualment hi ha 150 joves col·laborant amb la FAS però des de la seva creació ja han passat molts voluntaris. El número ha anat creixent cada any, un fet que evidencia que els joves cada dia donen més importància a aquest tipus d’activitats. Segons els participants els joves estan cada vegada més conscienciats “però encara queda molt a fer”, afirmen.

Crec que vivim en una societat que és incapaç de realitzar una activitat si no guanya uns diners a canvi i crec que la solidaritat és imprescindible per viure millor amb els altres i amb un mateix” apunta Quim, voluntari de la FAS.

L’entitat organitza infinitat d’activitats de voluntariat però entre totes destaca el voluntariat sociosanitari i el programa socioeducatiu CROMA.

Alegrant l’hospital

El pavelló Materno-Infantil de la Vall d’Hebron acull als pacients més joves de l’hospital. La majoria s’estan unes setmanes mentre que es recuperen d’alguna operació o malaltia però alguns d’ells pràcticament viuen allà. Els hospitals són uns llocs tristos que necessiten de l’alegria i l’ajuda de les persones més solidàries. Per això la FAS va organitzar un programa en aquest centre sanitari entre d’altres. Andoni, Laura, Zaida, Janie, Ambra, Caterina i Alba es desplacen cada dijous a la Vall d’Hebron per jugar amb els nens hospitalitzats ajudant-los així a fer la seva estada més amena. Entre les 4 i les 7 de la tarda els joves voluntaris deixen les seves activitats per una causa major: ajudar als més necessitats. Durant el temps que estan a l’hospital els voluntaris passegen per les diferents habitacions amb un carro ple de jocs, el ‘Ludo-móvil’, per jugar amb els pacients més petits. A més, una vegada al mes preparen un taller perquè tots els nens es puguin relacionar.

Segons Judit Batlló, estudiant d’Educació Social i voluntària de la FAS, aquesta activitat és molt important per als nens, ja que els permet evadir-se una mica d’aquest ambient tan allunyat del que hauria de ser la seua realitat. El que més li agrada a Judit és la connexió del joc i dels infants. “Encara que estiguin en un espai tant artificial o amb dolor, sempre es crea una atmosfera de tranquil•litat i confiança amb el joc” apunta Judit.

Vall d'Hebron
Andoni i Laura juguen amb una nena hospitalitzada. Han d'anar ben protegits per evitar contagis.

Són quatre els joves que es desplacen cada dimarts a l’escola Pau Casals de Rubí per realitzar activitats de suport escolar de forma totalment voluntària. Tot i tenir un horari molt complet entre els estudis i altres activitats extraescolars com l’esport o l’aprenentatge d’idiomes aquestos joves decideixen invertir una miqueta del seu temps en ajudar als més desafavorits. El programa CROMA és el que s’encarrega d’aquestes activitats, el qual treballa per contribuir a la igualtat d’oportunitats en l’accés a l’educació, especialment per part de col•lectius en risc d’exclusió a nivell acadèmic, socioeconòmic i relacional. Aquest voluntariat ajuda als nens a adquirir autonomia en l’organització i a prioritzar tasques així com a adquirir tècniques d’estudi. A més, també té l’objectiu de transmetre uns valors d’educació mitjançant dinàmiques de treball cooperatiu i inclusiu. El programa vetlla a més per que l’ ús de la llengua catalana faciliti la cohesió social.

Joves voluntaris a l'entrada de l'escola Pau Casals de Rubí
Joves voluntaris a l'entrada de l'escola Pau Casals de Rubí

Olga, Quim, Max i Blanca van cada dimarts a l’escola Pau Casals a dos quarts de cinc de la tarda. Allà s’hi estan amb els nens de quart i cinquè  de Primària fins les 6. Durant la primera hora berenen i fan els deures i després surten al pati a jugar tots junts. L’objectiu principal és ajudar els nens a organitzar-se i a fer els deures. Però també desenvolupen activitats amb el fi d’establir uns valors basats en el respecte, l’amistat i l’amor entre d’altres. Per ajudar a establir aquests valors els voluntaris organitzen activitats molt dinàmiques. Per exemple, per ajudar als nens a que identifiquen les emocions els voluntaris interpreten diferents estats d’ànim. Els nens han d’endevinar quina emoció és i si ho fan bé reben un premi. Blanca, estudiant de Biologia, realitza aquest voluntat perquè li encanta estar amb els nens i ajudar-los amb tot el que sigui possible. A més li aporta auto coneixement i felicitat. “M’agrada guanyar experiència, m’agrada guanyar quelcom que no siguin diners i oferir ajuda a qui ho necessi¬ti a canvi d’agraïment”, apunta la jove.

Olga ensenya geografia als nens a través d'un divertit joc
Olga ensenya geografia als nens a través d'un divertit joc

Cada dia augmenta el número de persones que necessiten recórrer a entitats per aconseguir menjar o que no pot ocupar-se dels nens mentre treballen i necessiten que altres persones ho facin per ells. Per això, es tan important i necessària la feina de persones que intervenen voluntàriament en aquestes activitats i les fan possibles. Sembla que cada vegada hi ha més col·lectius interessats en aquest fet, com són els joves, però encara queda molt a fer. “La gent no vol no vol fer res que no sigui remunerat però això és perquè realment no saben la satisfacció personal que aporta”, apunta la voluntària Marina.

Foto portada: els joves voluntaris es desplacen a les habitacions on es trobem els nens hospitalitzats per jugar amb ells. Autora: C.Bañón.

Comments are closed.