Foto portada: dos membres de Creu Roja, a Fira Sabadell. Autor: cedida.

Creu Roja alerta: “la crisi social ha vingut per quedar-se”

  • L’entitat social ha quadruplicat les atencions en tres mesos per la crisi del coronavirus.
  • Jové: “Podríem arribar a atendre aquí, de forma permanent, mil famílies a final d’any”.

Creu Roja Sabadell ha multiplicat per quatre les ajudes a persones en situació de vulnerabilitat. En els darrers mesos ha erigit un nou perfil d’usuaris: persones que mai abans havien necessitat ajuda alimentària però que s’han vist abatuts per les conseqüències laborals de la crisi del coronavirus. Alhora que han crescut les necessitats, però, també ha augmentat el nombre de voluntaris i de donacions. 

El coordinador de Creu Roja a Sabadell, David Jové, assegura que l’organització ha hagut de “reinventar-se” per intentar fer front a l’exponencial augment d’usuaris que han patit arran de la crisi del coronavirus. Segons les seves dades, en poc més de dos mesos, les unitats familiars a què Creu Roja atén s’han quintuplicat: han passat de ser 214 a 1.040. És a dir, la crisi ha arrasat amb l’economia de més de 800 famílies.

Una voluntària, a Fira Sabadell, on s'entreguen ara aliments de nou. Autor: cedida.
Una voluntària, a Fira Sabadell, on s’entreguen ara aliments de nou. Autor: cedida.

Molts d’aquests nous usuaris mai abans havien hagut de demanar cap ajut per l’alimentació. A més, dins d’aquests nous perfils, destaquen dues casuístiques: alguns treballaven en l’economia submergida i ara han perdut qualsevol tipus d’ingrés, i molts altres han estat afectats per ERTOs i estan patint retards en els cobraments dels sous.

“Sabem que en molts casos no podran tornar a la feina”, ha lamentat Jové. “Són famílies que no eren usuàries de serveis socials i no coneixen com funciona el circuit”, explica el coordinador. “En moltes ocasions tenen vergonya d’adreçar-se. Els hem de fer acompanyament, perquè no es perdin”, conclou.

Aquesta situació ha fet de crida perquè moltes persones decideixin contribuir. A Sabadell s’han incorporat 185 voluntaris que també actuen a Badia del Vallès i a Barberà. D’altra banda, segons Jové, moltes empreses, “grans, petites o particulars” s’han animat a col·laborar “oferint el producte que fabriquen o venen”. Tot i això, les previsions a llarg termini del coordinador no són alentidores. Assegura que cada dia  van “ampliant les famílies a què atenen”. Si la tendència continua, segons els seus càlculs, a final d’any l’organització podria arribar a atendre, “de forma permanent”, unes “1.000 persones només a Sabadell”.

“Vam començar amb una crisi sanitària i ara hi ha una crisi social que ha vingut per quedar-se molt de temps”, ha assegurat Jové, que també reconeix que “l’emergència social ha fet mobilitzar un volum de recursos, materials i humans, sense precedents”.

Segons Jové, “Creu Roja Sabadell està realitzant el major desplegament de recursos de la seva història”. L’organització ja ha realitzat 2.372 entregues d’aliments, i ha repartit 500 targetes que contenen 100 euros perquè les famílies complementin “la seva cistella bàsica de productes”. A més, també s’han realitzat gairebé 12.000 trucades a col·lectius vulnerables, per fer-los un seguiment o detectar casos de risc, i 600 atencions a domicilis.

D’altra banda, des del passat divendres, Fira Sabadell s’ha convertit de nou en centre d’atenció a les famílies. Allà els voluntaris distribueixen aliments a 200 famílies diàriament. Cada unitat familiar acut a la Fira dos cops al mes. Aquesta adaptació de la Fira ha estat “un requeriment de l’Ajuntament”, amb qui Jové assegura estar en contacte diàriament. “Els treballadors de Creu Roja i els treballadors socials treballen de forma coordinada”, indica. “No sé quants cops ens truquem al llarg del dia”, afegeix.

Persones sense llar

Aquest és un col·lectiu especialment afectat per les conseqüències de la pandèmia. Fa unes setmanes es va fer pública la creació d’un alberg amb 30 places per a persones sense llar. En referència a aquest tema, el coordinador celebra “l’evolució d’aquestes persones”, moltes de les quals “han deixat de banda tota mena de tòxics” (més info: ‘La casa dels sense sostre‘).

Però l’entitat també treballa en una altra línia. Es tracta dels equips d’emergència social, “que surten al carrer per fer un seguiment de 60 persones que viuen al carrer i no volen ingressar a l’alberg”. També se’ls entrega dinar i sopar.

Foto portada: membres de Creu Roja, a Fira Sabadell, on es farà de nou l’entrega d’aliments. Autor: cedida.