Una dona vota en el referèndum al CEIP Teresa Claramunt. Autor: A. Pujadas.

Crònica a peu d’urna: “avui comença una nova vida”

Des de les cinc del matí d’aquest diumenge centenars de persones s’han concentrat als col·legis electorals per a votar en el referèndum. Alguns d’ells han dormit a les escoles, que amb més o menys retard, totes han iniciat la votació a les 9 hores.

Una de les persones que esperava l’inici del referèndum al CEIP Teresa Claramunt era Aleix Gil, que aquest dissabte ja hi va ser “fins a l’hora de sopar. Avui hem vingut a les cinc del matí per a poder votar amb normalitat”, explica Gil. Durant el cap de setmana, l’escola ha celebrat la ‘Festa de la Tardor’, amb diferents activitats per mantenir-la oberta. També han matinat Alícia González i Jaume Vila, a la cua del Claramunt des d’un quart de sis del matí. González ha explicat que “intentarem, com a mínim, votar i estar per aquí”. D’altra banda, Vila explicava a les vuit del matí que “avui comença una nova vida, políticament. Estem aquí per defensar els nostres drets mínims com a ciutadans”.

Aleix Gil, a la cua del CEIP Teresa Claramunt. Autor: A. Pujadas.
Aleix Gil, al CEIP Teresa Claramunt. Autor: A. Pujadas.

A l’Escola Industrial la votació ha començat de forma intermitent, amb algunes aturades a causa dels problemes informàtics que han dificultat la votació durant tot el matí en diferents col·legis electorals. Davant les cues que s’han originat, tant a l’Industrial com en altres escoles, s’ha prioritzat l’accés de la gent més gran.

Una jornada meravellosa, emocionant, no té paraules. He arribat a les deu i m’han deixat passar bastant”, segons Isabel Ballesta.

Alguns han anat a votar amb tota la família, com és el cas de Santi Cartier i Cora Romance, que han votat a l’Escola Industrial acompanyats dels seus fills. “Volíem venir amb els nens, que no teniem a on deixar-los. La gent, molt amable, ens ha deixat passar en veure’ns amb nens, i al final ho hem viscut amb normalitat”, assegura Cartier. “Feia molts dies que ens preparàvem, cada dia al vespre cassolada i teniem moltes ganes que arribés el moment”, afegeix Romance.

La família Cartier Romance, a l'Industrial. Autor: A. Pujadas.
La família Cartier Romance, a l’Industrial. Autor: A. Pujadas.

A la Creu Alta, un dels punts de votació ha estat l’escola Ribatallada. Des de primera hora del matí també s’hi han concentrat desenes de ciutadans.

He arribat a les cinc del matí, he fet guàrdia aquí a fora i s’ha pogut votar amb normalitat. No hi ha hagut cap tipus d’aldarull, només problemes telemàtics i res més. S’ha organitzat molt bé, inclús a la gent gran que estava al carrer els han deixat entrar a dintre perquè poguessin seure”, assegura Antoni Vidal en el pati del Ribatallada.

Exmilitant del PSUC, ara més identificat amb ERC, Vidal assegura que està molt convençut del seu vot: ‘Sí’, perquè “allà on no m’hi volen jo no hi vull estar, Espanya no ens hi vol, està claríssim”.

La notícia que es pot votar al referèndum en qualsevol lloc ha agafat a alguns per sorpresa. Yolanda Fajardo no tenia previst votar a l’escola Ribatallada, però ho ha pogut fer. “Fins fa tres anys hauria votat que ‘No’, però amb el pas del temps, i amb les coses que he anat veient, de mica en mica m’he anat decantant pel ‘Sí'”, assegura Fajardo.

A la tarda, algunes escoles tancades

Durant el matí s’han produït diversos incidents. El més greu s’ha viscut a l’escola Nostra Llar, amb l’irrupció dels antiavalots de la Policia Nacional  (més info: ‘Antiavalots, vidres trencats i trets a l’aire, a l’escola Nostra Llar‘).

A partir de les 18 hores, els Mossos d’Esquadra han precintat l’escola Andreu Castells i altres col·legis han tancat abans de l’hora prevista (més info: ‘Els Mossos precinten l’Andreu Castells‘).

Foto portada: una dona vota al CEIP Teresa Claramunt, aquest diumenge. Autor: A. Pujadas.