Foto portada: ofrena floral institucional. aquest dilluns. Autor: David B.

Darrer homenatge a les víctimes del nazisme a la Salut

Aquest dilluns, coincidint amb l’Aplec de la Salut, s’ha fet la tradicional ofrena floral als sabadellencs morts al camp d’extermini de Mauthausen i a totes les víctimes del nazisme. “El darrer homenatge que es farà en aquest emplaçament”, segons ha manifestat l’alcalde de Sabadell.

L’acte d’aquest dilluns ha estat un dels més sobris dels que s’han realitzat en els darrers anys. L’homenatge s’ha obert amb el parlament de David Domènech, membre de la Junta directiva d’Amical Mauthausen. “De tots els símbols que embruten la història de la segona guerra mundial el més poderós és el dels camps de concentració que van existir per la bogeria d’uns pocs i el fanatisme es va convertir en barbàrie”, ha apuntat.

Per la seva part l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, ha explicat que “estem en un any especial pel que fa a la memòria històrica i de reconeixement a les víctimes de l’exili i la deportació impulsant el programa de memòria històrica”.

“Realitzem accions per dignificar i senyalitzar els espais de memòria i anular els reconeixements institucionals franquistes i la retirada de la simbologia feixista a l’espai públic”.

Llambordes stolpersteine

Serracant ha recordat que fa uns dies Sabadell va participar en l’acollida de la sisena trobada de la Xarxa de Memòria i Prevenció del Feixisme, Mai Més, on van participar 13 instituts i que el mes de gener es van instal·lar 23 de les 59 llambordes stolpersteine, “les pedres que ens fan ensopegar”, davant d’on van viure els sabadellencs que es van haver d’exiliar i que van patir l’horror del nazisme.

L’alcalde ha assegurat que “properament podrem posar la resta, prevista per als propers 9 i 10 de juny, però pot ser que aquestes dates canviïn perquè potser les llambordes no arribaran en el període previst”.

Darrera ofrena floral a la Salut

Serracant ha anunciat que “probablement serà la darrera vegada que es farà l’ofrena floral a l’entorn del recinte de la Salut i en el marc de l’Aplec”.

“Després d’haver-ho parlat amb algunes entitats considerem important que la memòria estigui a peu de carrer, que formi part del relat quotidià de tots nosaltres, que ensopeguem amb ella i que ens faci pensar dia a dia en allò que no ha de tornar a passar”, assegura l’Alcalde.

L’Ajuntament traslladarà el canvi d’indret la proposta de fer l’homenatge el Dia internacional en memòria de les víctimes de l’Holocaust a la Taula de Memòria Històrica que tindrà lloc aquesta setmana.

Després d’un minut de silenci s’ha dut a terme l’ofrena floral que ha començat per la més institucional, amb l’alcalde i els portaveus dels partits polítics que formen l’ajuntament, seguit de partits polítics, entitats i ciutadans a títol particular.

Foto portada: ofrena floral institucional. aquest dilluns. Autor: David B.