Alzines al Passeig. Autor: David B.

De la bastida a les alzines: la nova solució provisional per al Passeig

L’Ajuntament ha col·locat una vintena d’alzines en testos al Passeig de la plaça Major. S’hi estaran fins que es puguin plantar arbres i es faci el projecte definitiu. La intenció és que facin ombra aquest l’estiu. L’any passat el consistori va apostar per un umbracle metàl·lic que no va passar gens desapercebut. A més, aquest divendres el govern ha presentat el calendari del projecte definitiu. 

El futur Passeig tindrà, segons el govern, els quatre elements més reivindicats: aigua, ombra, arbres i verd. Preveu arbres de gran alçada en fila, una coberta a l’estació, una ròtula d’aigua on hi havia l’històric sortidor, i una major delimitació dels espais.

Un dels grans problemes del ‘nou’ Passeig és la manca d’ombra i la poca vegetació. No hi ha arbres i el  sortidor d’aigua va passar a millor vida fa dues dècades. Amb una estació de ferrocarril i un aparcament sota el carrer, és complex plantar-hi arbres, malgrat que no és impossible. Però al final sí hi hauran arbres. Fins que es pugui fer un projecte definitiu que permeti plantar arbres a la zona, s’han col·locat una vintena de jardineres amb alzines per donar ombra. El proper 6 de juliol els testos seran pintats per artistes locals, per donar una certa singularitat a la fase de “transició”.

“Les alzines intenten reproduir, a petita escala, el que serà el projecte definitiu”, diu el tinent d’alcalde de Cohesió Territorial, i responsable d’Urbanisme, Juli Fernàndez, manté que “la majoria de la gent volia tornar a tenir verd, ombra i aigua al Passeig. En el projecte definitiu farem que el Passeig torni a tenir arbres, arbres plantats, i farem que hi torni a haver-hi aigua, amb una ròtula, més a prop del Passeig Manresa”.

Fernàndez manté que es plantaran exemplars de sapinde, procedents de la Xina. “Ens han explicat que són els més adients perquè creixin més i facin més ombra”. Són arbres d’entre 6 i 15 metres d’alçada i d’entre quatre i sis metres de copa. Es plantaran cada set metres.

A banda, s’instal·larà una coberta a l’accés a l’estació Plaça Major dels FGC que donarà ombra i cap al nord “servirà per arrecerar-nos en cas de pluja lleu”. Segons Fernàndez, a l’abril de 2019 ja hi haurà la coberta instal·lada sobre l’estació. Pel que fa a l’arbrat, a l’abril del 2019 es licitarà l’obra i el final de l’obra es produirà a finals de l’any 2019 o començaments del 2020, segons el calendari presentat per Fernàndez.

Projecte del Passeig. Autor: David B.
El regidor Vidal, Guerrero, Fernàndez i Serracant.

El concepte rere el projecte és el mateix des de l’arribada de l’actual govern i en certa manera és una contraposició del que es va aprovar i executar amb els governs del PSC. Si el PSC apostava per un Passeig obert i en continuïtat des del Passeig Manresa fins ja la Rambla, el quatripartit aposta més per delimitar espais a la zona i fer més aviat places, com la plaça Major, amb la idea de tenir racons urbans de qualitat.

Serracant: “hem incorporat aspectes que semblaven impossibles”

“Aquest espai ha estat manllevat de la vida ciutadana i malgrat diversos intentats no ha disposat d’un projecte definitiu. Portem tres anys dissenyant un projecte que reculli tots els seus usos i hem incorporat aspectes que semblaven impossibles”, ha assegurat l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant.

Foto portada: el nou Passeig provisional. Autor: David B.