Creu Roja. Autor: David B.

De viure al carrer a treballar en una benzinera

Creu Roja Sabadell ofereix l’oportunitat a les persones d’edat avançada a formar-se i trobar una feina i, d’aquesta manera, trencar les limitacions que tenen en el mercat laboral a causa de l’edat. L’any passat de les 92 persones que es van formar, 60 van aconseguir un contracte laboral. Aquest any, de 60 persones, 30 estan treballant.

En Félix és una d’aquestes persones, fa un any es trobava en una situació molt precària i estava vivint al carrer. Fa dos anys i mig que va arribar a Sabadell. En aquell moment estava cobrant l’atur i vivia en una habitació de lloguer. Tot i així, el febrer de 2016 va haver de marxar de l’habitatge perquè ja no tenia l’ajuda i va patir la desatenció per part dels assistents socials perquè no li donaven cap tipus de solució.

“Vaig anar a Serveis d’Urgència i Emergència Social, aquí a la plaça del Gas, i van oferir-me una habitació per viure-hi durant un mes”, explica en Félix.

Tot i així, després d’aquest mes, fins a l’estiu de 2016 va viure un altre cop al carrer. “Un conegut meu em va oferir una feina en una obra a casa seva i vaig dormir allà fins que vam acabar. Des de l’octubre fins a finals de gener de 2017 vaig estar dormint al carrer”, ha dit Félix.

Creu Roja. Autor: David B.
Félix amb la membre d’Ocupació de la Creu Roja, Míriam Donate. Autor: David B.

Creu Roja, abans de començar els cursos de formació, en fa difusió als autobusos, a Càritas i a les biblioteques, entre altres, tot i que també arriben persones recomanades per les assistentes socials o pels membres de Creu Roja. Un cop s’apunten, es fa un procés de selecció a través d’entrevistes i agafen aquelles persones que veuen que realment estan interessades.

Motivació i formació a persones d’edat avançada

Segons la membre d’Ocupació de Creu Roja Sabadell, Miriam Donate, la formació la divideixen en diferents parts. Primer fan una orientació laboral per motivar-los “perquè continuïn cercant feina”, ja que “hi ha casos de persones que estan molt desanimades. “Treballem primer tota la part de motivació perquè és molt important i després treballem totes les competències que necessiten per treballar i els demostrem que l’edat no és un impediment si tens unes bones competències”, ha assegurat Donate. També treballen la informàtica on els ensenyen els diferents portals de cerca de feina i després s’endinsen en la formació.

Nosaltres quan busquem empreses on poden anar a fer les pràctiques i intentem cercar llocs on després puguin quedar-se. La gent que no aconsegueix la feina el que fem és introduir-la en la borsa de treball de Creu Roja i els oferim les ofertes de treball segons el seu perfil”, ens ha afirmat Donate.

En Félix va arribar a Creu Roja a través de gent que també vivia al carrer com ell. Els dijous ofereixen a les instal·lacions de Creu Roja esmorzars i d’aquesta manera va conèixer la membre de Pobresa i Exclusió Social de Creu Roja Sabadell, Núria Fabregat. La Núria va recomanar al Félix fer la formació i poder inserir-se de nou en l’àmbit laboral, ja que el veia molt implicat. “Va ser l’equip de Creu Roja qui em va informar que es farien cursos de formació que em podrien interessar i de seguida em vaig voler apuntar”, ha assegurat Félix.

Abans d’iniciar el curs, gràcies a Càritas va poder trobar una habitació de lloguer en un habitatge particular. Càritas es va fer càrrec del cost de lloguer fins que en Félix va tenir una certa autonomia. Félix explica que el paper de Càritas va ser molt important per a ell perquè no només li van facilitar un habitatge, sinó que també, durant un temps, li oferien un lot de menjar cada quinze dies.

Primer vaig fer un curs de carreter i després un altre de venedor en estacions de servei. Les pràctiques les vaig fer en una benzinera on no hi havia places per entrar a treballar, però un encarregat d’una altra benzinera es va interessar per mi. Com no podia combinar-me bé els horaris del transport públic amb l’horari de vuit hores de feina, actualment treballo quatre hores diàries”, explica Félix.

En Félix ha assegurat que “no pensava que podria estar en aquesta situació fa un any, però tampoc mai s’ha plantejat durant aquest any rendir-se”. A més, ha assegurat que el suport rebut per l’equip de Creu Roja ha estat molt important per aconseguir el que té. “El més important per a la gent que està en la mateixa situació que jo, és que no es tanquin portes i que no s’acostumin a malviure amb les ajudes. Cal que lluitin per un millor futur”, ha puntualitzat en Félix.

Foto portada: Un moment de la trobada amb en Fèlix. Autor: David B.