Un altre imatge de García Carbonell, als 90

Demanen 23 anys de presó per al violador reincident que va assassinar una anciana al 2014

  • García Carbonell va sortir de la presó al ser anul·lada la ‘doctrina Parot’.

  • Quatre mesos després de sortir al carrer, se’l va acusar d’assassinar amb acarnissament una anciana.

Un tribunal popular jutjarà, a partir de divendres, el violador reincident Antonio García Carbonell (1937), natural de Lleida i resident a Sabadell, i l’altre acusat, Oriol Boyer. Se’ls processa per assassinar amb acarnissament i traïdoria una dona a Cabanes (Alt Empordà) el 27 de febrer del 2014. El fiscal sol·licita 23 anys de presó per a García Carbonell.

La fiscalia sosté que els dos processats van assaltar la dona de quasi 76 anys prop de casa seva i, aprofitant la foscor de la nit, la van abordar, la van colpejar, li van introduir un mitjó a la boca, li van embolicar un mocador al coll i la van lligar de peus i mans. Després, la van arrossegar fins a un camp proper i la van apallissar perquè els hi donés informació per perpetrar un robatori. Quan la víctima estava moribunda, la van abandonar a la intempèrie i van fugir.

Un treballador de la fàbrica de pinsos propera la va trobar l’endemà, inconscient i agonitzant. La víctima va morir dies després a l’hospital Josep Trueta de Girona. Tot indica que Carbonell i Boyer es van equivocar de víctima i van confondre l’anciana amb la seva cunyada, propietària de la fàbrica de pinsos.

Garcia Carbonell, en una fitxa policial dels anys 90 del segle passat.
Garcia Carbonell, en una fitxa policial dels anys 90 del segle passat.

Segons l’escrit de conclusions provisionals del fiscal, l’assalt va tenir lloc el vespre del 27 de febrer del 2014. Aleshores, feia tan sols quatre mesos que García Carbonell, llavors de 77 anys, havia sortit de la presó de Quatre Camins. Havia de complir una condemna de 270 anys per 13 agressions sexuals i diversos robatoris, però al final va estar-se’n només 18 entre reixes. Va sortir al carrer amb clars indicis de no estar rehabilitat.

Antonio García Carbonell
Antonio García Carbonell, en una altra imatge dels 90.

Ell es va convertir en el primer pres alliberat a Catalunya en aplicació de la sentència del Tribunal d’Estrasburg que va derogar la doctrina Parot. Els dies posteriors al barri de Ca n’Oriac no eren poques les persones que temien que García Carbonell, més que ser un ancià de 77 anys que n’havia passat als darrers 18 últims a la presó, tornés a delinquir.

Detinguts el gener del 2015

Així va ser. Els Mossos d’Esquadra el van detenir a principis de gener del 2015 (més info: ‘Detenido por asesinato el violador liberado al caer la ‘doctrina Parot’ residente en Sabadell‘). La policia va detenir-lo al seu domicili de Sabadell, al barri de Ca n’Oriac. I al seu company Boyer, que es va resistir, el van arrestar a Mollet del Vallès. Els mossos hi van trobar una escopeta retallada i 23 cartutxos.

26 i 23 anys de presó

El fiscal Enrique Barata acusa els dos processats d’un delicte d’assassinat amb traïdoria i acarnissament. A Boyer, a més, li imputa un segon delicte per tinença il·lícita d’armes. El ministeri públic demana que es condemni Antonio García Carbonell a 23 anys de presó, i eleva la seva petició fins als 26 per a Oriol Boyer. En matèria de responsabilitat civil, el fiscal sol·licita que els dos processats hagin d’indemnitzar amb un total de 265.000 euros el marit i la filla de la víctima.

Foto portada: García Carbonell, en una imatge policial dels anys 90.