10 claus del nou curs: entrades “esglaonades”, termòmetres, mascaretes i grups ‘bombolla’

L’alumnat farà entrades “esglaonades i en grups” als centres escolars. El conseller d’Educació, Josep Bargalló, i la consellera de Salut, Alba Vergés, han explicat més detalls de la tornada a les aules, en una roda de premsa al Palau de la Generalitat aquest dimarts, posterior al Consell Executiu extraordinari. També es prendrà la temperatura als estudiants. Són les dues novetats del dia. 

Sobre la previsió de fer 500.000 proves PCR anunciada pel president Quim Torra dilluns, Salut confia en fer-ne 8.000 diàries entre el 15 de setembre i el 9 d’octubre amb equips mòbils, i arribar a fer-ne 20.000 diàries en una segona etapa des de mitjans d’octubre fins al 15 de novembre. Vergés i Bargalló han insistit en la importància dels “grups estables de convivència” per facilitar la traçabilitat de casos que es donin al centres. Cal recordar que el Govern ja va anunciar aquest dilluns que la mascareta serà obligatòria també dins l’aula a partir dels 12 anys, és a dir, als instituts (més info: ‘El Govern imposa la mascareta als instituts‘). Fins ara, i recopilant, les adaptacions per al nou curs escolar són les següents:

1. El curs escolar comença el 14 de setembre, en principi 100 per cent presencial. Amb incerteses però el convenciment de garantir el dret a l’educació. “No podem permetre que la pandèmia trenqui la formació de tota una generació”, ha assegurat el conseller d’Educació, Josep Bargalló.

2. Els grups seran una mica més reduïts de l’habitual. En principi havien de ser de 15, després es va donar per bona la ràtio actual de 25 i ara, en principi, el màxim serà de 20 alumnes per grup a primària. No hi ha xifra concreta per secundària, però s’ha anunciat una reducció de la ràtio habitual, que és de 30 alumnes per grup.

3. L’ús de la mascareta és obligatori als espais comuns. No a les aules per als menors de 12 anys. Sí per als majors d’aquesta edat (ESO, FP, batxillerat). Però es deixa la porta oberta a fer-la obligatòria sempre en funció de l’evolució de la pandèmia o de les zones amb major risc de rebrot. Aquí, a Sabadell hi ha números que els alumnes de primària també portin mascareta a l’aula donat el greu impacte que té la pandèmia a la ciutat.

4. Es faran PCR de forma general, similar als cribatges massius que s’han fet. Mig milió en total, en dos fases si es compleix el que s’ha dit aquest dimarts. Es faran 8.000 proves al dia fins el 9 d’octubre i 20.000 al dia fins el 15 de novembre, segons Vergès.

5. En el moment en que hi hagi un positiu per Covid en el grup, s’aïllarà aquest grup. Fins el resultat de la PCR, només s’aillarà l’alumne amb símptomes. Si hi ha dos positius a la vegada en un centre, que corresponguin a dos grups diferents, es tancarà el centre. No obstant, la consellera de Salut, Alba Vergés, descarta un nou confinament educatiu general com el que es va dictar el passat mes de març: “no es tancaran les escoles en cap cas”, ha assegurat aquest dimarts.

6. Bargalló també aposta per fer activitats a l’aire lliure: “quantes més activitats lectives a l’aire lliure, millor”. No obstant, no hi ha cap dispositiu conegut per ampliar espais en altres equipaments públics com podrien ser biblioteques, centres cívics o pavellons esportius.

7. Es prendrà la temperatura a l’alumnat a l’entrada dels centres.

8. Les sortides al pati seran esglaonades i sense aglomeracions.

9. Hi ha certes incerteses sobre com funcionaran els menjadors escolars o els serveis d’acollida, així com les activitats extraescolars. Sobre els menjadors, el conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha assegurat que “caldrà modificar els usos col·lectius”, sense concretar gaire més.

10. Cada centre escolar haurà de fer el seu propi pla, i té autonomia per fer adaptacions respecte la guia del departament d’Educació i Salut.

L’administració pública demana que si els pares tenen símptomes no vagin a treballar de la mateixa manera que si els nens tenen símptomes no els portin a l’escola o l’institut.

Foto portada: pla general de la reunió extraordinària del Consell Executiu a Palau, el 25 d’agost de 2020. Autor: ACN. 

Comments are closed.