Manifestació a Serveis Territorials de Sabadell

4 motius per a la vaga general d’educació

  • La comunitat educativa, des de les escoles bressol fins la universitat, cridats a la vaga.

  • Consideren que l’educació pública està en greu perill.

Una vaga general a l’educació pública història. I és que no és fàcil posar d’acord a la comunitat educativa, i menys fer-ho des de les escolles bressol fins a la universitat passant per l’educació obligatòria. Les dobles retallades al sistema educatiu, a Catalunya i des del ministeri d’Educació, han posat d’acord a part dels professors, pares i estudiants.

El decret aprovat pel ministeri d’Educació, que vol estalviar 3.000 milions d’euros a l’estat en despesa del sistema educatiu públic, ha posat d’acord tota la comunitat, que en alguns casos porta mesos batallans contra els ajustos. Es redueix un 20 per cent el pressupost estatal per educació. Aquests són alguns dels arguments que plantegen per convocar la vaga.

1. Pujada de taxes a les llars d’infants

La Generalitat ha reduit la seva aportació a les llars d’infants un 40 per cent en tres anys. Cada consistori ha afrontat aquesta davallada de formes diferents. En el cas de Sabadell, i de cara al curs vinent, es crea un sistema de tarifes en funció de la renda familiar. Les famílies pagaran entre 90 i 220 euros al mes, menjador a part.

El nou sistema farà que tres de cada deu famílies paguin menys que actualment, però la majoria pagaran més dels 165 euros mensuals que pagaven fins ara. La tarificació compta amb el rebuig de part de les AMPES de les escoles bressol municipals.

2. Més alumnes per aula i menys recursos a l’educació obligatòria

El decret Wert perment augmentar fins en un 20 per cent el número d’alumnes per aula a l’educació infantil, primària i secundària obligatòria.

D’altra banda, el professors tindran més hores lectives, i no es cobriran les baixes fins a partir del desè dia de baixa, un fet que, segons algunes instituts sabadellencs, ja s’ha produit aquest curs.

En el cas dels instituts, el decret es suma als ajustos de la Generalitat, que han reduit el pressupost per a despeses ordinàries dels instituts al voltant del 25 per cent, i que ha omplert els centres i els carrers de protestes des de fa més d’un any. Alguns centres han tingut problemes per pagar la calefacció, canviar les calderes o tenir garantit el subministrament elèctric.

L’eliminació de la sisena hora, la paralització del projecte 1×1 d’ordinadors a l’aula i la reducció de subvencions a les AMPES són ajustos ja instaurats per la Generalitat fa temps.

3. Nova matrícula per als cicles formatius

Segons va anunciar la setmana passada la consellera d’Ensenyament, Irena Rigau, els alumnes de formació professional de grau superior hauran de pagar una matrícula de 360 euros anuals. Fins ara era gratuïta. La consellera assegura que es crearà un sistema per becar o eximir algunes pagament de la matrícula.

4. Pujada de taxes a les universitats

El ministeri d’Educació ha decidit una pujada de taxes a partir del curs vinent que les encareix a nivell general un 66 per cent, però que penalitza especialment aquells estudiants que han suspès alguna assignatura.

Si els alumnes pagaven fins ara com a mitja el 15 per cent del cost de la carrera, ara pagaran un 25 per cent.

D’altra banda, es simplificaran el número de graus, fusionant o eliminant els que no arribin a 40 matriculats.

Comments are closed.