Foto portada: un moment de la fira de la FP. Autor: M.Tornel.

Apropa’t a l’FP vindica la qualitat i dinamisme de la Formació Professional

“No hi ha feina: el mercat laboral està ben negre per als joves!” és una veredicte que fa temps que ressona per tots els municipis del Vallès Occidental, així com per les 40 comarques restants. A la Fira de Sabadell, però, no diuen el mateix. És més, una de les coordinadores de la Fira Apropa’t a l’FP, Rosa Pubill, afirma que “més del 65 per cent dels graduats en un cicle de formació professional (FP) aconsegueix inserir-se al món laboral”.

Prop de 80 cicles formatius s’han fet seu el pavelló de la Fira de Sabadell des d’aquest dimarts fins el dissabte 23, a excepció d’aquest dijous, quan hi ha convocada vaga general. Durant quatre dies, més de 4.000 alumnes de Sabadell i rodalies podran prendre nota de l’estratègia a seguir per tenir èxit en el sector professional.

L’objectiu de l’Apropa’t a l’FP és unir als instituts i a les empreses en un mateix espai per facilitar l’entesa entre els qui busquen feina i els qui busquen treballadors. En primer lloc, els joves han de tenir clar a què es voldran dedicar en un futur imminent i, una vegada s’hagin decidit, han de saber quin perfil professional busquen en aquell sector.

“Estava bastant perduda, no sabia què triar: policia o fustera?” es preguntava la Paula, una alumna de 4t d’ESO del Institut Arraona. “Jo sí que tenia clar què volia estudiar: biologia marina. Però no sabia si fer un cicle o una carrera” contraposa l’Alexandra, una companya seva. “Faré un curs de fusteria”, “Faré la carrera de biologia marina” responen gràcies a l’experiència de Apropa’t a l’FP.

Cada una ha optat per un camí diferent: la Paula farà un cicle d’FP i, l’Alexandra, una carrera universitària.

“Volem trencar la falsa creença que hi ha dels FP. Els cicles formatius no s’han d’entendre com una alternativa secundària al Batxillerat o a la universitat. No serveix de res seguir aquests darrers estudis si no saps què fer després” manifesta Pubill. “La formació professional també són uns estudis acadèmics superiors i et poden conduir al món laboral tan directe com ho fa la universitat” afegeix.

Per complementar la seva explicació, la coordinadora de Apropa’t a l’FP ha xifrat l’èxit dels cicles amb la col·locació de més del 65 per cent d’estudiants.

L’ocupació juvenil és un objectiu públic que posa l’ull en els drets civils, en l’economia i en l’ensenyament. El regidor d’Educació, Joan Berlanga, especifica que el quid de la qüestió és convertir els cicles de FP en cicles integrals, és a dir, que comprenguin tots els elements que pot tenir per a ser complet. Berlanga ha anunciat que ha de negociar amb la Generalitat obrir dos centres integrals a Sabadell, un a la zona nord i l’altre a la sud. D’aquesta manera, es milloraria la concepció dels cicles de FP, ja que de moment són un sector que comptabilitza moltes sortides però registra poques entrades.

Un moment de la fira. Autor: David B.
Un moment de la fira. Autor: David B.

En la mateixa línia, el regidor de Treball i Empresa, Eduard Navarro, alerta que “hi ha una vertadera necessitat de dignificar l’ocupació en el terreny de la formació professional perquè els oficis artesanals preguen professionals. Hi ha molta demanda” assegura el regidor.

No obstant això, “també hi ha molts prejudicis i estereotips” lamenta la regidora de Drets Civils, Míriam Ferràndiz. “La majoria de la població relaciona el treball artesanal i físic amb els homes, i el treball superficial o més estètic amb les dones. Si parlem d’un cicle de mecànica, la gent ho acostuma a associar amb un grau per a nois, mentre que si parlem de perruqueria, ho associen amb noies” afegeix. Cal comentar, però, que aquesta situació es va revertint poc a poc.

El que sí que podem classificar en dos perfils diferents són els estudiants que acaben els estudis obligatoris, l’ESO, i no saben de què llançar-se a la piscina. Una de les informadores de l‘Oficina Jove de Sabadell, Montse García, defineix els dos tipus d’alumnes que passen per l’Apropa’t a l’FP:

“La majoria d’ells no saben què fer una vegada acabin aquest curs. No hi ha cap branca que els cridi l’atenció, ni de formació professional ni de formació universitària. No tenen cap idea de per on conduir els seus estudis. Després hi ha un segon bloc de joves que sí que saben quina és la seva vocació però no saben com explotar-la”.

La missió de García, així com de les altres informadores del Punt d’Informació Especialitzada i de l’Oficina Jove, és oferir tota la informació i recursos a l’abast dels estudiants per resoldre els seus dubtes i aconseguir que surtin de la Fira amb les idees clares sobre què volen estudiar i on poden fer-ho.

Garcia creu que el problema no és una manca d’informació que els expliqui el que es desplega a la Fira Apropa’t, sinó just al contrari: hi ha tanta informació que no sabien organitzar-la i, per tant, s’acaben fent un embolic. Per això, Apropa’t a l’FP s’ha estructurat de tal manera que els joves puguin classificar els diferents sectors per on poden seguir la seva trajectòria, alhora que també puguin comparar les característiques de cada una de les opcions.

La nau central de Fira Sabadell. Autor: M.Tornel.
La nau central de Fira Sabadell. Autor: M.Tornel.

A més dels expositors i d’un servei d’atenció personalitzada, la Fira ofereix xerrades, tallers i conferències. Aquest dimecres, per exemple, hi havia una xerrada a càrrec de la tècnica de recursos humans de la patronal PIMEC, Carlota Casado. Totes les activitats són lliures i gratuïtes, però en el cas de les conferències, els interessats s’han d’inscriure prèviament.

Foto portada: III Edició Apropa’t a l’FP. Autor: M. Tornel

Comments are closed.