Els instituts de Sabadell protesten contra les retallades

Crit d’alarma dels instituts públics per les retallades

  • 400 persones tallen la Gran Via durant una hora i ocupen durant 20 minuts la delegació d’Ensenyament.

  • Alguns instituts es queden sense fons a finals de mes si no cobren les partides.

Crit d’alarma dels instituts públics sabadellencs aquest dimecres. Unes 400 persones pertanyents a la comunitat educativa han protestat davant la delegació comarcal d’Ensenyament a Sabadell per les retallades. Segons han assenyalat diversos docents, hi ha instituts que es queden sense fons aquest mateix mes si no cobren les partides que els hi deu la Generalitat.



Moltes samarretes grogues aquest dimecres a Sabadell. Aquesta peça s’ha convertit en el reclam de les protestes contra les retallades en educació. Unes 400 persones s’han concentrat a la Gran Via, tallant la circulació durant gairebé una hora. Representants de diversos instituts públics de la ciutat, com el Joan Oliver, el Miquel Crussafont, el Ribot i Serra o l’Agustí Serra han protestat amb pancartes, xiulets i càntics.

Tot i que la situació de cada centre és diferent, en general, asseguren que a nivell econòmic estan arribant al límit. La reducció de pressupost del 2011 va ser forta i la prevista pel 2012 els deixarà sense cap remanent per pagar factures.

50 persones ocupen la delegació d’Ensenyament

Una cinquantena de mestres i alumnes han ocupat de forma pacífica la delegació d’Ensenyament a la Gran Via durant uns vint minuts. A dins s’han repetit els càntics i les apel·lacions a acabar amb les retallades. Després d’una estona, els manifestants han sortit per tornar a unir-se amb la majoria del grup.

La protesta arriba després d’un treball dins les comunitats educatives dels centres, que des de fa mesos divulguen les seves reivindicacions.

IES Joan Oliver

El director de l’IES Joan Oliver, Jesús Santiago, assegura que amb la protesta s’arriba al final del pla de treball iniciat al desembre per divulgar els problemes dels instituts. Santiago creu que malgrat tot hi haurà més mobilitzacions perquè les retallades, amb el pressupost pel 2012 ja aprovat, continuen.

L’any 2011 van retallar el 20 per cent del pressupost de l’institut. “Com que teníem romanent acumulat d’altres anys, hem arribat a final d’any però ara es produeix la mateixa situació i si hem esgotat el romanent en un any, ara ja la complicació és màxima, hi ha centres en situació més greu o molt greu però nosaltres ja sabem que així no arribem a finals d’any”, diu el director.

El president de l’Associació de Mares i Pares de l’institut Joan Oliver, Rafael Melé, assegura que la retallada a l’institut és molt gran. “Són molts calés per llum, aigua, caldera, manteniment… el nostre centre no està tan malament com altres però la calefacció si abans l’encenien el diumenge perquè el dilluns estiguin calentes les aules doncs ara ja no. Es talla la calefacció segons a quines hores. Hi ha coses que no es poden arreglar, persianes que tenim caigudes i que no es poden tocar. La neteja encara no l’hem tocat”, reconeix.

IES Ribot i Serra

La delegada del sindicat Comissions Obreres i en la plantilla de l’IES Ribot i Serra, Encarna Molina, assegura que hi ha una retallada de plantilles encoberta perquè s’han tret hores de coordinació per fer classes. D’altra banda, diu que hi ha més alumnes per classe amb la qual cosa considera que empitjora la qualitat de l’educació.

L’alumne del centre David Arenas assegura que no hi ha hagut restriccions de llum ni gas a l’institut però que “es pot donar”. Però creu que hi espais deteriorats i en precari. Al centre de Campoamor es farà aquesta tarda un acte al voltant dels fets ocorreguts aquesta setmana l’IES Lluis Vives de València.

IES Miquel Crussafont

Robert Velázquez, director de l’IES Miquel Crussafont, ha assegurat que porten tres anys seguits amb retallades al pressupost, acumulant-ne una de gairebé el 40 per cent. “Estem ofegats, qualsevol obra de reparació o millora és inassumible”, diu el director. “Començarem a tenir problemes amb els subministraments aquest mes si no arriba la dotació; no hem rebut ni un euro encara per passar el 2012; tenim el compte del banc amb 10 euros”. Velázquez assegurà que tenen un gran risc d’impagament. “El primer que no podríem pagar és la neteja si no ens ingressen el dia 29 el que ens han d’ingressar… i no som dels que estem pitjor!”, finalitza. Altres instituts, com l’IES Agustí Serra està en una situació similar a la del Miquel Crussafont.

I l’IES Les Termes, l’Escola Industrial o el Ferran Casablancas estan en una situació econòmica també delicada.

Demanen implicació de tothom

El director del Crussafont, Robert Velázquez, creu que la societat en conjunt s’hauria d’implicar més en les protestes. “Hi ha una part que pensa que mentre tinguis l’alumne en plan guarderia ja els hi va bé i no se n’adonen que estàs perjudicant el seu futur. El dia que els hi diguis demà porteu bufandes al cole perquè estem a set graus potser ja venen a protestar. Moltes coses s’estan fent per voluntariat del professorat”.

El director de l’IES Joan Oliver, en canvi, està satisfet per la resposta. “Hi ha tants pares com professors del nostre institut”, diu Santiago, que en canvi, lamenta que no tots els centres han participat a la protesta. “Quina pena no haver anat tot a una”, lamenta amb ressignació.

2 Comments