Foto portada: edició 2019 del saló Apropa't a la FP. Autor: M.Tornel.

Així serà la fira Apropa’t a la FP 2020

La fira Apropa’t a la FP arribarà a la seva quarta edició entre els dies 26 i 29 de febrer per orientar l’alumnat i les famílies en l’oferta de Formació Professional que hi ha a Sabadell i el seu entorn. Les inscripcions s’obren el proper 11 de febrer. El saló es farà a Fira Sabadell amb algunes novetats. 

“La fira ha estat un èxit sense pal·liatius en les tres edicions anteriors”, diu el regidor d’Educació, Manuel Robles. El saló agrupa en un mateix espai les tradicionals xerrades sobre cicles formatius que s’havien fet al llarg de la història, stands de les famílies professionals, sessions d’orientació i demostracions a nivell de showroom. L’any passat va atraure durant tres dies unes 3.500 persones. 500 voluntaris hi van col·laborar i es van fer unes 400 sessions d’orientació.

El saló arribarà a la quarta edició entre els dies 26 i 29 de febrer al recinte de Fira Sabadell, unes setmanes abans que s’obri el període de preinscripció. S’agrupen cicles formatius de grau mitjà, cicles de grau superior, formació adaptada i formació ocupacional. En total totes les famílies professionals, una vintena, i estudis de 80 cicles formatius que es presten a 26 centres de Sabadell i el seu àmbit en la FP, que consta de 14 municipis entre ells Barberà, Cerdanyola, Montcada, Santa Perpètua, Caldes de Montbui o La Llagosta.

Espai propi per a la FP dual

Com a novetat, la Formació Professional Dual tindrà un espai propi. Es tracta d’una modalitat que intenta anar obrint-se pas on l’alumne fa el primer any els estudis a un institut i el segon el cursa a una empresa, on cobra una beca-salari, recuperant la tradicional figura de l’aprenent.

“Necessitem més empreses que apostin per la FP dual”, insisteix Robles. “Caldrà fer molta pedagogia encara tant en el món de l’empresa com de cara als alumnes”, creu.

La fira posa èmfasi en l’orientació, tenint sis punts d’orientació personalitzada, i també la demostració de projectes, on hi participaran els centres tecnològics Eurecat, Leitat o el Gremi de Flequers. L’ajuntament de Sabadell hi estarà representat a través dels centres formatius municipals, Vapor Llonch i Cal Molins. La tinenta d’alcaldessa de Desenvolupament Econòmic, Montse González, ha explicat que hi haurà també un espai audiovisual amb vuit vídeos d’instagramers que han passat un dia al món industrial i expliquen les seves vivències. Tot per potenciar les vocacions industrials.

Així mateix també hi haurà serveis d’assessorament juvenil, com l’Oficina Jove, que explicarà projectes de camps de treball a l’Àfrica, sobre els tràmits per treballar a l’estranger. La tinenta d’alcaldessa de Feminismes, i regidora de Joventut, Marta Morell, ha assegurat que cal treballar més per evitar que els joves escullin estudis en funció d’estereotips de gènere, ja que encara hi ha grans diferències entre sexes si es tracta d’una família professional tradicionalment masculinitzada o una de feminitzada.

Horaris

La fira obrirà les portes el dimecres 26 de febrer a les 9 hores del matí, i s’hi estaran fins les 14 hores. El 28 de febrer es farà en horari de matí i tarda (entre les 8.45 i les 19.30 amb aturada entre les 14.30 i les 16 hores. Finalment, dissabte 29 de febrer obrirà en horari de 10.30 a 13.30 hores.

Foto portada: edició 2019 del saló Apropa’t a la FP. Autor: M.Tornel.