Pla mitjà del conseller d'Educació, Josep Bargalló, intervenint al ple del Parlament el 21 de maig del 2020 (horitzontal)

Escoles i instituts tancaran si hi ha casos de Covid en dos grups diferents

El departament d’Educació ha presentat aquest dijous el protocol d’actuació davant de casos de coronavirus als centres educatius per al curs 2020/21, que comença el proper mes de setembre.

El departament liderat pel conseller d’Educació, Josep Bargalló (ERC), es planteja tancar una escola o institut quan hi hagi dos casos de Covid en grups diferents a la vegada. Fins arribar a aquest punt, s’ha aprovat un protocol que s’ha explicat aquest dijous. Aquestes en són les principals mesures.

  • El curs escolar s’ha d’iniciar el proper 14 de setembre i serà 100 per cent presencial, almenys així ho vol Educació.
  • Educació manté que la unitat bàsica de relació al centre educatiu serà el grup estable. Però a la pràctica, i dins de l’aula, vindrà a ser com el grup habitual ja que pot estar format per un màxim de 25 alumnes a infantil i primària i per 30 a secundària. Durant la primavera s’havia parlat de grups més petits, però la idea s’ha deixat de banda donada la manca d’espais als centres i també de professorat.
  • Dins de l’aula els alumnes i el professorat no hauran de dur mascareta. En canvi serà obligatòria a passadissos, biblioteca, sala de professors i altres espais comuns.
  • Quan hi hagi una persona que tingui símptomes compatibles amb la Covid-19, es farà la prova PCR al CAP que ja s’haurà assignat de referència per a l’escola. S’espera tenir resultats en 24 hores. Mentre no arribin els resultats, no s’aïllarà el grup sencer.
  • Si hi ha un cas positiu, tot el grup haurà de fer quarantena durant 14 dies. I es faran proves a tot l’alumnat i professorat d’aquest grup estable. La quarantena s’haurà de seguir encara que es doni negatiu a la prova.
  • L’escola es mantindrà oberta fins que hi hagi dos positius a la vegada de grups estables diferents i així ho dictamini l’autoritat sanitària.
  • Per aplicar el protocol correctament, es formarà els equips directius i s’assignarà un centre d’atenció primària (CAP) i un sanitari de referència a cada escola o institut.

Així serà el curs 2020-2021: 100% presencial, grups més petits i sense mascareta

Foto portada: el conseller d’Educació, Josep Bargalló.