Escoles Joaquim Blume i Samuntada: escoles amb magnetisme

Foto portada: escola Joaquim Blume. Autor: Ajuntament Sabadell.
Foto portada: escola Joaquim Blume. Autor: Ajuntament Sabadell.

L’escola Joaquim Blume, a Sol i Padrís, i Samuntada, a la Creu Alta, s’afegeixen a un projecte d’innovació pedagògica impulsat per la Fundació Jaume Bofill que busca aliar els centres educatius amb entitats punteres i lluitar contra la segregació escolar. Es tracta del programa Magnet. 

L’escola Joaquim Blume comença una aliança amb el Centre de Recerca Matemàtica, per desenvolupar la innovació aplicada a les matemàtiques. El projecte té com a lema ‘Al Blume, tots comptem. Suma-t’hi’. Les matemàtiques es convertiran en l’eix vertebrador del dia a dia de l’escola, basant-se en les persones i orientades a comprendre el món per actuar-hi amb sentit crític.

Per altra banda, l’escola Samuntada, a la Creu Alta, ja fa temps que participa en el programa Magnet, en fase pilot. Durant quatre anys es van aliar amb l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, amb resultats positius. Ara inicien una nova aliança ben a prop del centre, en aquest cas amb la Corporació Sanitària Parc Taulí.

La prova pilot ha servit per constatar que el programa ha afavorit la innovació pedagògica, cohesionat els equips docents i potenciat les expectatives de l’alumnat i les famílies. A més, en alguns casos d’escoles que havien perdut atracció ha servit per recuperar la capacitat d’atracció en els processos de preinscripció.

Què és el programa Magnet?

El Magmet promou aliances entre centres educatius i entitats destacables en un camp del coneixement, com al cas de Sabadell pot ser el Parc Taulí o l’ICP. Està inspirat en les Magnet Schools dels Estats Units, que funcionen des de la dècada dels 70 del segle passat en centres amb alta segregació racial per desenvolupar projectes innovadors i amb magnetisme. Es busca transferir innovació i coneixement a l’escola infantil i primària.

Fa pocs dies s’ha presentat el programa, amb nou centres educatius catalans participant-hi. Al Samuntada s’hi suma ara el Joaquim Bluem. Aquest mes d’abril s’obre una convocatòria per a 15 centres més, de cara ja al curs 2018-2019. L’objectiu és arribar a 45 aliances magnet l’any 2020.

Foto portada: comunitat de l’escola Joaquim Blume, a Sol i Padrís. Autor: cedida.