Foto portada: extrem nord del Passeig, al costat del carrer de la Palanca. Autor: J.d.A.

El 12 de febrer comencen noves obres al Passeig de la plaça Major

El 12 de febrer comencen les obres per pavimentar els extrems nord i sud del Passeig de la plaça Major. Duraran uns quatre mesos i fins a finals del mes de març comportaran que els autobusos no travessin el Passeig. Els treballs tenen un cost de 150.000 euros i seran el tancament del projecte del Passeig ideat en època del govern socialista. 

“Quan acabin les obres ja no tindrem els pegats que ara tenim al nord i al sud del Passeig”, explica el tinent d’alcalde de Cohesió Territorial i regidor d’Urbanisme, Juli Fernàndez (ERC). El paviment serà de granit i asfalt polit, de color rosat, seguint el controvertit resultat actual. Les obres començaran el dilluns 12 de febrer i han d’acabar abans de l’Aplec de la Salut. S’actuarà en dos àmbits. Al nord, entre el Passeig de la plaça Major i el Passeig Manresa. I al sud, entre la plaça del doctor Robert i el Passeig.

L'extrem sud del Passeig, a tocar del Racó del Campanar. Autor: J.d.A.
L’extrem sud del Passeig, a tocar del Racó del Campanar. Autor: J.d.A.

Des del 12 de febrer fins a finals de març els autobusos no circularan pel Passeig en sentit sud. En sentit nord fa anys que ja no ho fan. Les línies que passen per l’eix central faran el recorregut dels dissabtes. El regidor d’Espai Públic, Xavier Guerrero (ERC) ha anunciat que es reforçarà el pas de l’autobús per mantenir les freqüències. Així mateix, caldrà reubicar part de les terrasses i tant els taxis com els vehicles de càrrega i descàrrega podran seguir usant el Passeig, amb limitacions.

Comença la licitació del projecte definitiu

Com el resultat de l’actual Passeig no ha satisfet pràcticament ningú, l’Ajuntament va reobrir fa mesos el debat al voltant de l’espai central. Així al juliol van presentar un estudi previ que incorporava més arbres, ombres i aigua a la zona (més info: ‘Així vol l’actual govern el futur Passeig‘) .

Ara es fa un pas administratiu més, amb la contractació del projecte exectiu. La licitació serà a la tardor i tot el procés s’allargarà. Segons l’actual govern, les obres no començaran abans del mes de juny de l’any 2019. En tot cas, ja durant el següent mandat.

Grafisme de com serà el Passeig. Autor: cedida.
Grafisme de com serà el Passeig segons la proposta definitiva. Autor: cedida.

Fernàndez insisteix que l’esperit del futur Passeig és amb més aigua, ombra, bancs i arbres i una distribució dels diferents espais (Passeig Manresa, plaça Major, Passeig, plaça del doctor Robert).

S’incorpora un projecte provisional

Entre l’actual Passeig, ideat pels governs de Manuel Bustos i Joan Carles Sánchez, i el futur, per al qual mai començaran les obres en aquest mandat, el regidor d’Urbanisme ha presentat aquest divendres una novetat: un projecte intermig i provisional però lluny de l’umbracle que es va instal·lar l’any passat (més info: ‘Què són aquestes estructures?‘).

Així s’ha encarregat a l’arquitecte Rafael de Cáceres una proposta per incorporar ombra, llocs d’estada i verd urbà a l’actual Passeig. Es vol que ja sigui una realitat aquest estiu, però que el resultat duri fins que comencin les obres del projecte definitiu. I més enllà: Fernàndez ha concretat que els elements que ara tingui aquest projecte han de servir més endavant per a altres parcs, places o espais de la ciutat.

Foto portada: extrem nord del Passeig, al costat del carrer de la Palanca. Autor: J.d.A.