Bosc de Can Deu

Els boscos encaren una lenta recuperació un any després de la ventada

  • La propietat del bosc de Can Deu adverteix que la recuperació serà fràgil i lenta.

  • Es planteja una reforestació parcial pels mesos de febrer i març als accessos al bosc.

Aquest dimecres, 9 de desembre, s’acompleix un any de la ventada que va fer caure en poques hores bona part de l’arbrat de l’entorn natural de Sabadell. Tot i que les afectacions van ser molt diverses (a la Salut, al bosc de la Concòrdia, al Parc Agrari, al bosc de Castellarnau…) a nivell simbòlic la ferida de la ventada s’ha concentrat en l’estimat bosc de Can Deu, propietat dels hereus de Caixa Sabadell, i on van caure uns 45.000 arbres. Una “catàstrofe natural sense precedents”, com la va qualificar el llavors regidor de Medi Ambient, Lluis Monge.

Encara hi ha restes d’arbres caiguts que no s’han retirat al Rodal. Molts (per exemple a Castellarnau hi queden la majoria). I a més, la destrossa és molt visible. Si es mira a terra, allà on s’han retirat els arbres caiguts queden les soques tallades, que s’han deixat per decisió tècnica. Si es mira des de l’aire, el que abans eren boscos plens ara tenen moltes clapes, quan no una imatge semblant a un solar. I a peu de terra, per veure la magnitud de la ventada al bosc de Can Deu, no cal ni entrar a l’antic bosc. És suficient amb passar per la carretera de Matadepera i veure els pocs arbres que han quedat dempeus. Els veïns i usuaris habituals del bosc, o els qui s’han acostat per esdeveniments com la Festa de la Primavera, la Festa de la Tardor, les tradicionals romeries a Sant Julià o el Cros dels Esquiadors de la UES ho han vist en primera persona.

A les zones planes van caure o s’han hagut de retirar gairebé tots els arbres. En zones més fosques i amagades, l’afectació ha arribat a tres de cada quatre arbres. Els propietaris del bosc són clars: el bosc de Can Deu s’ha perdut. L’espai més simbòlic de l’entorn natural de Sabadell va patir ara fa un any el pitjor matí de la seva història.

Neteja i planificació

Sigui com sigui, durant els 365 dies posteriors a la ventada s’han fet les obligades tasques de desembosc i s’ha perfilat la recuperació, que serà lenta. Pel que fa a Can Deu, és propietat de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, hereus de Caixa Sabadell, que van comprar el bosc l’any 1964, segons recorden, per protegir-lo de l’especulació urbanística. Malgrat la catàstrofe natural, la voluntat segueix sent la mateixa, diu la Fundació, qui recorda que es tracta de l’únic bosc privat declarat Forest Protectora a tota Catalunya.

A la vegada que es neteja el desastre, pel que a fa Can Deu es va constituir una Comissió Tècnica, integrada per diversos experts. Havien d’analitzar com recuperar el bosc. La disjuntiva bàsica ha estat: regenerar de forma natural o reforestar? Segons la Fundació, les conclusions han estat les següents:

  • Optar per la regeneració natural del bosc com a primera opció. S’assegura que és el millor donades les característiques de la vegetació supervivent. No es descarta reforestar en algun indret per acompanyar la regeneració natural. A més, durant el primer trimestre de l’any vinent es reforestaran zones amb escassa capacitat de regeneració i també els principals espais d’accés al bosc, molt freqüentats.
  • Les soques es deixen al bosc perquè així incorporaran nutrients al sòl a mesura que es vagin descomponent (aquesta solució s’ha pres a nivell general a tot el Rodal i no només al bosc de Can Deu). Així també es facilita infiltrar l’aigua de la pluja.
  • Apostar per un bosc mixt d’alzines i pi blanc (abans era gairebé en la totalitat de pi blanc, molt afectat pels cops de vent).
  • Conservar els usos socials del bosc de Can Deu. A més, es posarà en marxa un programa educatiu per fer comprendre com reacciona el bosc i quines són les millors estratègies de gestió. S’anomenarà ‘Fem ciència’.

La Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 assegura que faran actuacions amb la participació ciutadana de voluntaris, ja siguin ciutadans a títol individual, entitats o escoles. Algunes es faran sota la seva supervisió per evitar danys. Així mateix, mantenen que la regeneració del bosc serà fràgil i lenta. Demanen el màxim de respecte a l’espai natural, fer servir només els camins existents, no abocar brossa ni deixalles i cuidar la vegetació.

Rodal

L’Ajuntament assegura que s’ha gastat més de 580.000 euros en tasques de neteja tant als boscos com a carrers i places. D’altra banda, l’Associació de Propietaris Forestals de Sabadell, Castellar del Vallès, Sentmenat i Terrassa té acabats els treballs als seus terrenys en un 90 per cent, aproximadament i l’Ajuntament ha contractat una desena de persones per netejar els boscos que queden fora dels contractes de neteja de l’Associació de Propietaris Forestals. “S’ha fet ja molta feina, tot i que encara queden tasques per fer i s’han hagut d’allargar els terminis inicialment previstos, per això els treballs continuaran fins que s’acabi”, assegura el regidor de Sostenibilitat i primer tinent d’alcalde, Joan Berlanga (UpC).

Foto portada: un espai de l’antic bosc de Can Deu, abans ple de pins, fa unes setmanes. Autor: David B. 

Comments are closed.