Foto portada: la regidora de Drets Civils i Ciutadania, Míriam Ferràndiz, i la directora del CAD, Carme Garcia, a l'Ajuntament. Autor: J.d.A.

El Centre d’Atenció a la Dona rep més de 250 nous casos de violència de gènere en el que va d’any

  • “Probablement hi ha més casos a Sabadell, però no ens arriben”, diu la directora del CAD.

  • L’Ajuntament esponjarà al llarg de l’any les activitats de sensibilització.

L’Ajuntament ha presentat el programa en contra de la violència de gènere juntament amb el Centre d’Atenció a la Dona (CAD). A més s’han presentat les diferents dades obtingudes en el centre, que mostren la situació social en la violència sexista a Sabadell.

Aquest dimarts 17 de novembre s’ha presentat la nova campanya d’aquest any en contra de la violència de gènere. A més a més comencen els actes de commemoració del Dia contra la violència contra les dones, amb un recital de poesia al casal Pere Quart. Tot i així l’acte central se celebrarà el dia 25 de novembre, el Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones a la plaça Dr. Robert. La regidora de Drets Civils i Ciutadania, Míriam Ferràndiz (Crida), ha expressat la voluntat de l’Ajuntament de treballar durant tot l’any amb aquest problema social.

Seguidament, la cap del programa del Centre d’Atenció a la Dona, Carme Garcia, ha mostrat les dades obtingudes en el centre, amb les quals s’ha pogut veure la crua realitat sobre la violència de gènere que es pateix avui dia. Les dones que arriben al centre, la majoria per iniciativa pròpia o per mitjà d’amics i familiars, obtenen una atenció personalitzada de deu professionals centrats en el tema. Garcia ha volgut destacar que, malauradament, saben que moltes dones no acudeixen en cerca d’ajuda, i per aquest motiu creu que s’ha de donar a conèixer encara més la labor del centre.

Segons ha fet públic Garcia, el 68 per cent dels casos que arriba al CAD tenen la violència contra les dones, sigui física, psíquica o sexual entre les seves causes. La resta són per problemes de parella (sense violència) o altres. L’any 2015 s’han obert 389 nous expedients. Per tant, han arribat 265 nous casos de violència de gènere.

Probablement són bastants més perquè no tots ens arriben al CAD i només cal veure les notícies per veure com bona part de les víctimes no passen per cap centre ni hi interposen denúncia”, alerta Garcia.

Hi ha casos de totes les edats (18 de cada 100 casos són de dones menors de 30 anys, i un de cada quatre en majors de 50 anys), de tots els nivells acadèmics (11 de cada 100 dones tenen estudis universitaris, i només un vuit per cent no ha acabat els estudis primaris) i de diverses nacionalitats (però el 81 per cent de les dones tenen nacionalitat espanyola). Durant el que va d’any s’han tramitat 803 expedients. La majoria d’expedients s’obren entre un i dos anys després d’obrir-se. El CAD està estudiant ara quants expedients s’han reobert en la seva dècada de vida.

4.656 expedients oberts des de l’any 2000

El Centre d’Atenció a la Dona proporciona atenció a les dones i també als infants que han viscut una situació traumàtica d’aquest tipus i ofereix un seguiment del cas durant el temps que sigui necessari, amb la possibilitat de tornar a reobrir-lo. A més, no tan sols s’adreça als problemes de violència, sinó que també tracta diferents conflictes en l’àmbit de la parella.

Aquest any la campanya aprofundirà en els micromasclismes que podem trobar en situacions de la vida quotidiana i poden passar desapercebuts. La regidora de Drets Civils i Ciutadania, Míriam Ferràndiz, ha declarat que “s’ha de conscienciar sobre el que és la violència” ja que “hi ha expressions sexistes en la vida quotidiana que cal abordar”.

Foto portada: la regidora de Drets Civils i Ciutadania, Míriam Ferràndiz, i la directora del CAD, Carme Garcia, a l’Ajuntament. Autor: J.d.A.