Aeroport de Sabadell. Autor. David B.

El moviment veïnal reactiva la batalla contra l’Aeroport

En el llarg conflicte que manté el moviment veïnal de Barberà, Sant Quirze i Badia, també de Sabadell, contra l’Aeroport de Sabadell, les entitats han decidit ara reactivar les protestes. Denuncien tot tipus d’incompliments. La Coordinadora del Moviment Veïnal del Vallès demana “replantejar” la infraestructura i més “transparència”.

L’Aeroport està situat en el terme municipal de Sabadell des del primer terç del segle passat i especialment en les darreres dècades ha tingut l’oposició de les associacions de veïns dels municipis limítrofs, que n’han demanat el tancament. A punt va estar l’any 2007 després d’un quàdruple accident mortal d’una avioneta. El creixement sobre de Sant Quirze i Barberà del Vallès han encaixonat la infraestructura, que presta serveis d’emergències, aviació privada i escoles de vol.

Des del 2008, la crisi econòmica va fer davallar el número d’operacions i amb ell, també el soroll. les molèsties i les protestes. No obstant, ja fa uns anys que l’Aeroport alça el vol de nou, i pugen les operacions mes rere mes. El president de la Federacio d’Associacions de Veïns de Sabadell (FAV Sabadell), Manuel Navas, demana saber quins “beneficis” té la infraestructura per a Sabadell i el Vallès, tot sospitant que només se’n beneficia el sector privat.

Els dirigents veïnals Molins i Navas, aquest dilluns. Autor: A.Lorca / cedida.
Els dirigents veïnals Molins i Navas, aquest dilluns. Autor: A.Lorca / cedida.

El membre de la Federació d’Associacions de Veïns de Sant Quirze Jordi Molins recorda que bona part de l’habitatge construït als municipis no respecten les servituds aeronàutiques. Literalment demana tancar la infraestructura, com també ho van fer els ajuntaments de Sant Quirze, Barberà i Badia.

Navas demana a l’ajuntament de Sabadell que s’impliqui més en la comissió de seguiment de l’Aeroport, que es va reprendre a principis de l’any passat. Només han enviat representació a una reunió: “no sabem si és que no li interessa”, assegura el president de la FAV. “És vergonyós”, assegura Navas a iSabadell. Creuen que al voltant de l’Aeroport hi ha massa opacitat.

“Incompliments”

Els dirigents veïnals mantenen que hi ha “incompliments reiterats” d’enlairament i aterratge d’avions, i que alguns aparells contaminent, com denunciaran a partit del mes vinent. Asseguren que s’incompleixen les revisions que han de fer els avions, o es maquillen les dades de soroll de les avionetes. Tampoc es fan controls d’alcoholèmia o drogues.