Foto portada: fotograma de la inscripció a la sirena.

El MHS certifica que una de les sirenes que van alertar del bombardeig de Gernika es va fabricar a Sabadell

Aquest dimarts fa 79 anys del bombardeig de l’aviació nazi sobre la ciutat basca de Gernika. Un bombardeig immortalitzat per l’universal quadre de Pablo Picasso. Justament coincidint amb l’efemèride el Museu d’Història ha fet públic que una de les sirenes que va alertar del bombardeig a la població civil va ser fabricada a Sabadell. En concret, a l’extinta fàbrica l’Electricidad SA, dins el recinte fabril on ara s’hi ubica Fira Sabadell.

El Museu d’Història de Sabadell ha dut a terme aquesta recerca dins l’Arxiu Històric de Sabadell, arribant a la conclusió que una de les sirenes que van alertar la població civil va ser fabricada als tallers de La Electricidad SA durant els primers mesos de la Guerra Civil.

En el marc del treball històric, tècnics del Museu d’Història han establert vincles amb col·lectius i entitats de la ciutat basca. De fet, va ser un col·lectiu de Gernika qui va iniciar la recerca, ja que tenien una sirena d’alarma recuperada d’una antiga fàbrica d’armes amb una placa d’identificativa amb les paraules ‘La Electricidad SA, Sabadell’. Volien demanar més informació sobre l’aparell i preguntar si Sabadell tenia informació històrica sobre l’empresa elèctrica. L’Arxiu Històric de Sabadell conté el fons documental de l’ABB, on es va prosseguir la recerca, confirmant que una de les sirenes que van impedir més morts en el bombardeig de l’aviació alemanya va ser fabricada a Sabadell, amb tota probabilitat en el segon semestre de l’any 1936.

L’audiovisual de memòria històrica Sirena: 4 minutu explica part de la història. En el bombardeig d’abril de 1937 van morir entre 200 i 250 habitants de Gernika, tot i que la xifra de víctimes mortals no ha estat mai tancada. Les bombes van deixar la població gairebé devastada, amb tres quartes parts dels edificis destruïts.

Foto portada: fotograma de la inscripció a la sirena.