El nou Pla de Patrimoni ampliarà la protecció als comerços emblemàtics o polígons urbans

  • El nou pla de patrimoni arribarà a protegir més de 800 elements sabadellencs. 
  • Els treballs s’han allargat dos anys i s’han aprovat ara en fase inicial a la Junta de Govern.

El nou Pla de Protecció del Patrimoni ampliarà la protecció a un total de 814 béns de la ciutat. Aquest nou catàleg de béns arquitectònics, arqueològics i ambientals de Sabadell es coneix com Pla Especial de Protecció de Sabadell (PEPS), i serà l’eina que substituirà el plantejament vigent, el PEPBAMAS. L’Ajuntament ha aprovat aquest dilluns de forma inicial el document, que romandrà en exposició pública durant un mes.

La realització del PEPS va ser un encàrrec que va començar amb un concurs obert a finals de 2017 i que s’ha estès al llarg de 26 mesos, on està previst que sigui aprovat pel Ple municipal durant aquest any 2020. Una de les característiques principals d’aquest pla és la visió conjunta i integral dels valors patrimonials. El seu objectiu és preservar, fomentar, restaurar, intervenir i gestionar els béns arqueològics, paisatgístics, naturals i arquitectònics que constitueixen el patrimoni del municipi de Sabadell.

“Creiem que amb aquest nou pla la ciutat hi guanya molt”, ha assegurat la regidora de Desenvolupament Urbà, o urbanisme, Mar Molina. També s’han incorporat noves temàtiques com els comerços emblemàtics, l’arquitectura funerària, les obres d’enginyeria, els ambients dels carrers i places del Centre i La Creu Alta, la façana del Ripoll i el conjunt d’elements i polígons del anys 50 i 60 com el barri d’Espronceda”.

En la seva declaració, ha destacat que el nou pla ha permès dur a terme un augment substancial del nombre d’elements protegits, en especial, de l’arquitectura industrial i residencial urbana. El total de béns catalogats pel PEPS és de 814 i es classifiquen com:

  • Béns arquitectònics: 585
    • Elements singulars arquitectònics: 426
    • Conjunts arquitectònics i ambients (barris, carrers, cementiris, polígons): 159
  • Béns arqueològics i paleontològics (espais de protecció arqueològica): 190
  • Béns socioculturals i etnològics (residencials, religiosos, militars, camins, fonts, pous, etc.): 10
  • Béns naturals (d’interès geològic, com coves, entorns fluvials, boscos singulars, arbres monumentals, etc.): 11
  • Béns ambientals i paisatgístics: 18

El document ha comptat amb una comissió de personal tècnic municipal i una comissió tècnica formada per diferents institucions i organismes com: el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya; el Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya; el Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Barcelona; l’Associació d’Arqueòlegs de Catalunya; la Fundació Bosch i Cardellach; l’Institut de Paleontologia Miquel Crusafont i el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, entre d’altres.

Si voleu consultar una de les presentacions que va fer l’Ajuntament del Pla de Patrimoni, ho podeu fer aquí: ‘Presentació del Pla Especial de Patrimoni de Sabadell‘. 

Foto portada: habitatges a la plaça de Veneçuela, al polígon Merinals, que quedaran protegits pel nou Pla de Protecció. Autor: David B.

Comments are closed.