Grafisme de com serà el Passeig. Autor: cedida.

El Passeig tindrà arbres i hi haurà aigua a la plaça del doctor Robert

L’executiu municipal ha presentat un projecte de com vol que quedi el Passeig Major. Després d’anys de reivindicacions, l’Ajuntament ha recollit les peticions dels ciutadans i ha optat per una solució senzilla, però efectiva que vol convertir en projecte executiu. L’element principal del Passeig serà l’arbre acompanyat d’un element d’aigua, una coberta per a l’estació i bancs. No s’ha presentat calendari d’actuacions.

La proposta presenta recull els elements bàsics que ha demanat, segons l’Ajuntament, la ciutadania: ombra i verd. És fruit de tot un any de treball on l’administració local ha estat cercant diferents solucions per respondre a les queixes que s’han rebut de la ciutadania. A més, assegura l’executiu local que també compleix desitjos de la ciutadania de recuperar un element important per a la ciutat. Tancar una etapa i obrir una altra definitiva per aquest espai.

Tres espais diferenciats al Passeig

El Passeig de la plaça Major quedarà dividit visualment en tres parts. Una zona oberta al nord (propera al Passeig Manresa) on hi haurà les terrasses dels bars, bancs i espai per celebrar esdeveniments; una altra zona, al sud, a la plaça doctor Robert que es remodelarà i el Racó del Campanar que tindrà un element d’aigua i més zona verda; i finalment a la zona central una arbrada de copa ampla per fer ombra i una zona d’esbarjo, a més d’una coberta en l’estació de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). Es mantindrà la zona per on circulen els autobusos.

El regidor d’Urbanisme i segon tinent d’alcalde, Maties Serracant, ha afirmat que és un projecte que els il·lusiona i que volen tirar endavant. No és encara un projecte executiu, però a partir d’aquesta idea faran la definitiva. Serracant assegura que “el projecte ha costat de definir perquè la llosa de formigó que hi ha al Passeig dificulta la plantació de vegetació i aconseguir solucions efectives”. Aquesta llosa és el que ha generat més problemes per dur a terme un projecte perquè està a la superfície i no hi ha espai de terra per plantar arbres amb arrels profundes.

La proposta es deixa veure entre les lones de l'exposició encara no inaugurada del Passeig. Autor: J.d.A.
La proposta es deixa veure entre les lones de l’exposició encara no inaugurada del Passeig. Autor: J.d.A.

L’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, assegura que l’arbre és l’element principal i així recuperen el que els ciutadans han reclamat durant tant temps. A més, ha assegurat Fernàndez que “s’han de cercar les solucions tècniques per resoldre els problemes. És un projecte adaptat a la realitat que tenim al Passeig”. Es volen plantar arbres de copa ampla per aconseguir molta ombra i d’arrels poc profunda.

Fa molts anys que esperem un projecte definitiu. Llavors hem buscat una solució senzilla perquè és un projecte difícil de fer. Creiem que hem trobat el projecte bo per al Passeig i intentarem executar-lo en un temps mínim”, segons Serracant.

Segons l’alcalde, hi ha garanties de compromís, treball i voluntat perquè aquesta idea es faci i el puguem gaudir com més aviat possible. “Volem convertir aquesta idea en una realitat”, ha afegit Fernàndez. Tot i així, no s’ha presentat calendari d’actuacions.

Serracant ha assegurat que ara s’iniciarà el procés administratiu per convertir aquesta idea en un projecte executiu perquè se sap que és valida la idea. Les concrecions tècniques, com el tipus d’arbre o quin element d’aigua s’instal·larà, s’especificaran al projecte definitiu, igual que les dates d’execució. S’acceptaran aportacions de la ciutadania per elaborar el projecte definitiu.

Foto portada: la imatge de la idea del futur Passeig, en l’exposició que s’està fent a l’espai. Autor: J.d.A.