Foto portada: inauguració de la seu d'Êthos, el passat estiu. Autor: David B.

‘El racó de Vàlua’. Êthos, més de 10 anys treballant per la rehabilitació de les addiccions

L’Associació Êthos va néixer amb la profunda vocació de compartir, amb les persones que ho necessitin, coneixements i experiència per ajudar-los a superar la seva addicció, mitjançant programes de rehabilitació integral i reinserció social.

Un dels objectius principals és personalitzar els programes en funció de les necessitats i característiques de cadascun dels pacients que es dirigeixen al Centre. Tractant d’incidir en la seva motivació i optimitzant els resultats del procés.

L’entitat va ser fundada principalment, per alguns professionals i un grup important de polidependents rehabilitats, que han aconseguit l’abstinència i la seva consolidació en el temps gràcies a l’adquisició d’una nova naturalesa o manera de ser basada en hàbits saludables i valors ètics (Êthos). Es va constituir amb 25 socis (usuaris, professionals voluntaris i Junta Directiva) i un programa (Ê.G.A. Êthos Grup d’Auto-ajuda), en els inicis havien de treballar en espais cedits de l’Associació de veïns del Cementiri Vell (Terrassa), i del Centre Cívic de St. Oleguer (Sabadell), després es va poder llogar un local condicionat gràcies a la UPC i finalment a l’any 2013, l’Ajuntament de Sabadell va cedir un espai, actual Centre de Dia al barri de la Serra d’en Camaró de Sabadell i ha estat declarada com Entitat d’Utilitat Pública.

Durant aquests anys han acabat tractament de rehabilitació integral i reinserció més de 100 persones amb diferents addiccions

Êthos treballa activament en programes d’assessorament, detecció precoç, prevenció i conscienciació social, actualment duen a terme 13, però per arribar a això han hagut de treballar dur i ha estat un camí molt difícil. Êthos rep suport del Dept. de Treball, Afers Socials i Famílies, el Dept. de Salut i el Dept. de Justícia de la Generalitat de Catalunya; de la Diputació de Barcelona; Ajuntament de Sabadell; així com d’entitats privades.

A Êthos s’intervé de manera molt individualitzada amb cada usuari i usuària, a més a més, treballa amb la família i tot l’entorn. A banda de les visites psicològiques i grups, l’Associació organitza constantment tallers, cursos i activitats per treballar l’empoderament dels usuaris/es (ortografia i gramàtica, nutrició, ball, cuina, economia domèstica, etc.).

100% d’èxit en la reinserció sociolaboral

Els tractaments es complementen amb activitats terapèutiques extraordinàries (moltes d’elles en cap de setmana) per compartir amb referents de l’Entitat (persones ja rehabilitades) i experimentar en primera persona que és possible gaudir sense drogues ni alcohol.

L’Entitat es sent especialment agraïda per la col·laboració que rep de persones, entitats i personalitats. I compta amb un equip de voluntaris fixe que dona suport i acompanyen a l’equip tècnic en les diferents activitats. Els voluntaris i voluntàries tenen molt a dir en aquest sentit, ja que participen en absolutament totes les activitats a excepció de les visites psicològiques.

Conscienciació Social

Una de les grans lluites ha estat la desestigmatització del col·lectiu i, per aquest motiu, es va crear el programa de Conscienciació Social, del qual forma part el grup de pallassos “Els Clowns d’Êthos” que donen una visió diferent del col·lectiu al qual representa l’Entitat i demostren a la societat en general que la rehabilitació i reinserció de persones amb addició és un fet.

Êthos en xarxa

L’Associació es coordina amb diverses entitats, serveis mèdics, universitats, plataformes, serveis penitenciaris i participa activament en actes socials també es relaciona i col·labora amb el barri, la ciutadania i les persones que d’una manera o altra formen part de la xarxa social.

Foto portada: inauguració de l’actual seu d’Êthos, a la Serra d’en Cameró. Autor: David B. 

Comments are closed.