‘El racó de Vàlua’. L’Esquitx, compromesos amb els infants i joves

A l’Esquitx som una entitat petita situada al barri de Can Rull i Merinals que, des de fa més de 25 anys, treballem per fer possible la igualtat d’oportunitats d’infants i joves. Un dels nostres reptes és el compromís amb la transformació social, sobretot per canviar el nostre barri, però també la nostra ciutat.

Ens sumem a qualsevol acció que contribueixi a defensar els drets dels infants, que contribueixi a l’èxit educatiu, la cohesió social, el treball comunitari  i que ens ajudi a fer una societat més justa. Una de les claus de l’Esquitx és el seu equip humà format per treballadors i voluntaris professionals que ajuden a tirar endavant tots els projectes.

Un equip amb talent, interdisciplinari que fa possible que cada dia l’Esquitx s’ompli de rialles, d’alegria, de vivències que omplen les motxilles dels petits i grans que passen per l’entitat. Un dels nostres principals recursos és el Centre Obert, el gestionem tant a Can Rull com a Merinals. Atenem infants de 3 a 16 anys, en total a la setmana passen 130 infants i joves. Allà un equip d’educadores i educadors els esperen, per passar una bona tarda.

Quan un nen o nena entra per la porta, hi ha una educadora que els rep amb un “bona tarda, com estàs?”, d’aquest moment n’hi diem l’acollida, parlem de com ha anat el dia, d’aquelles coses que ens han passat a l’escola, a casa, al carrer… I tot seguit, rentem mans per començar a berenar; sempre ens acompanya un berenar saludable i un cop acabem, ens raspallem les dents que quedin ben netes, aleshores sortim al pati per tenir una estona d’esbarjo, fins que arriba el moment de fer deures. Durant una bona estona treballarem acompanyats sempre per l’equip educatiu que ens ajudarà amb aquells dubtes i sobretot a organitzar-nos, adquirir bons hàbits d’estudi. Finalment, arriba el més divertit de la tarda: les activitats de lleure, un espai de joc, de creativitat, d’activitats divertides però que mai deixen el prisma educatiu, de treballar aspectes intencionats i pensats per treballar les necessitats dels infants.

Cada infant i jove és únic, per aquest motiu, cada un té un pla educatiu individualitzat, on es fa un treball conjunt amb la família, l’escola i altres professionals com els educadors de serveis socials.

Però l’Esquitx és molt més, tenim el projecte d’Espai familiar de petita infància, l’Inserjove que treballem amb joves per millorar la seva inserció ocupacional, l’Esplai de dissabtes, una gran ocasió pels infants per fer sortides, excursions i moltes activitats de lleure, serveis educatius a les escoles i instituts del barri i com no, les activitats d’estiu, una gran oportunitat per fer colònies i casals.

I tot això i molt més, és possible també amb les sinergies que generem amb l’administració pública, obres socials, fundacions, xarxes de les que formem part, empreses, particulars i un dels projectes que ens ajuda molt és el Kilòmetre Solidari que ens permet anar més enllà gràcies a la solidaritat de tantes persones.

Foto portada: una de les activitats del centre. Autor: Cedida.