Els Iaoflautes travessen la frontera per a denunciar les retallades

  • Els col·lectius de jubilats van voler internacionalitzar la protesta a nivell europeu.

  • A Perpinyà foren rebuts per representants de partits i col·lectius de  l’esquerra francesa.

Dissabte passat uns 150 Iaioflautes de Sabadell, Terrassa, Montcada i Murcia van desplaçar-se a Perpinyà per denunciar davant l’opinió pública europea i francesa la greu situació que pateix la societat espanyola i catalana per les polítiques impulsades pels governs de PP i CiU.

A Perpinyà va ser rebuts per representants de Els Verds, el Partit Comunista de França (PCF) i la Gouche Free (col·lectiu format per fills d’exiliats espanyols que estan recuperant la memòria històrica del camps de concentració francesos). Posteriorment van marxar en manifestació des del Paseig Wilson a l’Ajuntament on va donar lectura a un manifest.

Els Iaoflautes catalans i murcians van protestar contra els govern de PP i CiU que asseguren legislen a favor de la banca i del capital financer, aplicant les polítiques d’austeritat del FMI i la Troika que “estan portant a la pobresa i a l’exclusió social cada dia a major nombre de ciutadans”.

Contra el desmantellament de l’Estat del Benestar

Així van explicar la situació del més de cinc milions d’aturats, dels quals més d’un milió no reben no reben cap prestació social. També, denunciaren que un de cada tres nens, més d’un milió, està en risc de pobresa i que el 30 per cent de famílies es troben sota el llindar de la pobresa. Així mateix mencionaren els desnonament de milers de ciutadans, mentre es destinen milers de milions d’euros per salvar els bancs.

Els Iaoflautes van acusar al executiu del PP de ser un dels “més corruptes d’Europa” i criticaren l’incompliment de les seves promeses electorals, la qual cosa el “converteix en un govern il·legítim”.

Protesta, aquest dissabte a Perpinyà.
Protesta, aquest dissabte a Perpinyà.

En aquest sentit repassaren els efectes de la reforma laboral que s’utilitza per acomiadar a milers de treballadors, donant facilitats a les empreses per l’acomiadament barat, els contractes ‘escombraria’ i a temps parcial que condemnen a la precarietat, la pobresa i salaris baixos.

També apuntaren al desmantellament de l’Estat del Benestar com demostren les retallades en sanitat i l’eliminació el dret a la sanitat pública a milers d’immigrants, en el sistema educatiu on han desaparegut de gran nombre de beques per a estudiants en totes les etapes educatives i de les beques de menjador per als nens de famílies en risc de pobresa. Mentre s’ha aprovat la Llei Wert, “antidemocràtica i excloent que expulsarà del sistema milers d’estudiants”. De la mateixa manera s’ha reduït o eliminat les ajudes previstes a la Llei de Dependència i s’ha congelat l’augment anual de l’IPC a les pensions dels jubilats.

Atacs a les llibertats democràtiques

El Iaoflautes van denunciar les iniciatives legislatives en favor de l’església catòlica, que contradiuen el caràcter aconfessional establert a la Constitució, com és el cas de la Llei de Reforma de l’Avortament del ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, “rebutjada i  contestada  al carrer amb desenes de milers de manifestants a Espanya i Europa”.

A parer d’aquest col·lectiu, la Llei de Seguretat Ciutadana o Llei Mordassa del ministre d’Interior Jorge Fernández Díaz suposa “un atemptat contra els drets polítics i socials dels ciutadans” i està concebuda “per reprimir el dret democràtic de protesta i manifestació” amb l’amenaça de sancions econòmiques que poden arribar fins els 600.000 euros.

Marxes per la Dignitat

Els Iaioflautes van explicar la seva participació en les marees ciutadanes i les Marxes per la Dignitat que van confluir el passat 22 de març a Madrid, amb més de dos milions de manifestants, “per  protestar contra el govern central i el governs autonòmics, com el de la Generalitat de Catalunya. Per dir-los que no ens representen”.

Ela Iaioflautes reclamen un “canvi radical que acabi amb les polítiques neoliberals”, exigeixen “la retirada de totes les lleis antidemocràtiques” i “una democràcia real”.

En aquest sentit van reclamar una sanitat pública i universal, el dret a una pensió digna, els drets de les persones dependents i la defensa de l’Estat del Benestar que inclogui una Renda Bàsica i el dret al treball digne i l’habitatge.

Foto portada: manifestació, dissabte a Perpinyà (França).

One Comment