Ronda Oest

Els vehicles anteriors a 1997 patiran restriccions de circulació a partir del desembre en cas de contaminació

  • El vet als cotxes antics serà total de dilluns a divendres a partir de l’any 2019.

  • Les restriccions seran més àmplies a la ciutat de Barcelona a partir del 2020.

A partir del dia 1 de desembre d’aquest any, la Generalitat podrà prohibir circular als vehicles de més de 20 anys de vida en les vies de la seva competència si hi ha un episodi de contaminació.

La mesura afectarà Sabadell, Terrassa, Sant Cugat, Barberà, Cerdanyola, Montcada i Reixac, Badia, Ripollet, Santa Perpètua de Mogoda i Castellbisbal, a més de Barcelona i el seu entorn. Es tracta dels municipis del Vallès Occidental que formen l’anomenat Àmbit-40. Fora d’aquest àmbit Palau-Solità i Plegamans i Polinyà es comprometen a fer accions de sensibilització.

A partir del dia 1 de desembre, la Generalitat podrà restringir la circulació als vehicles matriculats abans de l’any 1997 i les furgonetes matriculades abans de l’1 d’octubre de 1994. Ho farà en cas d’un episodi de contaminació atmosfèrica.

Hem de ser conscients que en episodis de contaminació cal ser curosos en les mesures que prenem per evitar més emissions. Hem de fer una aposta pel transport públic i poder incentivar que des de la comarca sigui possible deixar el vehicle privat per accedir a l’àrea de Barcelona”, sosté el president del Consell Comarcal del Vallès Occidental i alcalde de Castellar, Ignasi Giménez.

El tinent d’alcalde de Territori de Sabadell, Maties Serracant, ha assistit a la cimera d’aquest dilluns a Barcelona. Manté que calen millores:

La manca d’un transport públic competitiu al Vallès és un dels factors que més contribueixen a la contaminació de la regió”. En un altre ordre de coses exposa que “Sabadell encara té molts deures pendents pel que fa al combat contra la contaminació. Entre els objectius més immediats estem treballant per millorar la contaminació al voltant dels centres escolars”.

A partir del 1 de gener de 2019 la prohibició serà permanent, aplicant-se de dilluns a divendres tant al Vallès Occidental com a l’Oriental, el Baix Llobregat i el Barcelonès. En total uns 128.000 vehicles, menys d’un 10 per cent del parc automobilístic. L’any 2020 hi haurà més restriccions entre les rondes de Barcelona, prohibint circular els dièsel matriculats abans del 2006 i els de benzina anteriors a l’any 2000. En aquest cas, la mesura afectarà a tres de cada 10 vehicles.

Bonificacions

L’acord polític presentat aquest matí a la Cimera de la qualitat de l’aire preveu incentivar la renovació del parc de vehicles amb ajuts, bonificacions en els peatges o en els impostos de circulació, promocionant el distintiu de flotes i creant punts de recàrrega elèctrics i per a altres combustibles alternatius.

Foto portada: la Ronda Oest, fa alguns dies. Autor: David B.