Presentació de les propostes per la Masia de Ca n'Oriac. Autor: A. Pujadas.

Els veïns proposen els usos per a la masia de Ca n’Oriac

La proposta per a donar nous usos a la masia de Ca n’Oriac va prenent forma. Aquest dijous s’han presentat les idees dels veïns per treure profit d’aquest espai, actualment molt degradat.

Un punt de trobada per entitats i un altre pel veïnat; una sala polivalent en què s’hi pugui fer teatre, concerts, documentals i xerrades; una biblioteca-arxiu històric de la guerra civil i el franquisme; un espai per a l’Associació de veïns de Ca n’Oriac; un room scape; un espai per a fer tallers i una sala d’ordinadors. Aquests són els usos que els veïns de Ca n’Oriac proposen donar a la masia que porta el nom del barri.

Aquest dijous, el tinent d’alcalde d’Urbanisme, Maties Serracant, ha celebrat que una de les propostes guanyadores del procés participatiu Construint Ciutat 2017 sigui la recuperació de la masia de Ca n’Oriac, “un element d’història que ens recorda d’on venim, una comarca agrària”. Serracant ha explicat que “mantenir els edificis històrics és important per la memòria, però no n’hi ha prou amb què quedin quatre pedres, el que és important és que aquestes quatre pedres que volem reconstruir siguin utilitzades”.

L’estudi tècnic el firma la cooperativa d’urbanisme Raons Públiques, que en els últims mesos ha recollit les propostes dels veïns que hi han volgut dir la seva. L’Associació de veïns de Ca n’Oriac comparteix la iniciativa. Ara el projecte passa a mans de l’ajuntament de Sabadell, concretament als seus tècnics i arquitectes, que valoraran com tirar endavant les propostes (més info: “Ara és el moment de dir que volem fer amb la masia de Ca n’Oriac”). Més endavant, el govern haurà de donar un pressupost a la masia, per rehabilitar-la.

Desde Raons Públiques, Susanna Gimber ha explicat que durant el recull de propostes han constatat que la masia “era una mica desconeguda”. Els usos que proposen els veïns per a la masia contemplen aprofitar la planta baixa, la primera planta i l’espai exterior. En total, tot el procés participatiu ha tingut un cost de 20.000 euros.

Foto portada: veïns coneixent la proposta d’usos de la masia de Ca n’Oriac. Autor: A. Pujadas.