Votant en la consulta. Autor: David B.

Es convoca una manifestació contra la Constitució del 78 per aquest divendres

‘Contra la monarquia i la Constitució. Per la República’. Així es presenta la manifestació que s’ha convocat per aquest divendres, 6 de desembre, a Sabadell. Per primera vegada, almenys en la darrera dècada i mitja, es convoca una manifestació contra la Carta Magna a la ciutat. Recorrerà un itinerari molt clàssic: dels jutjats fins l’Ajuntament. 

La convocatòria arriba de la mà de la Plataforma Republicana de Sabadell, que va coordinar la consulta del 6 d’octubre entre Monarquia i República en la que van participar unes 6.300 persones. El 98 per cent dels vots preferien un sistema republicà. La mateixa plataforma ara convoca manifestació contra la Constitució, el dia que es compleixen 41 anys del referèndum que la va aprovar (més info: ‘El referèndum de la Constitució de 1978‘).

La concentració sortirà a les 11.30 hores des dels jutjats i acabarà davant l’Ajuntament. En el manifest que s’ha distribuït, es fan quatre reivindicacions essencials:

  • Que s’accepti el dret a l’autodeterminació de Catalunya.
  • Que s’acabi la “repressió” dels poders de l’Estat i es respectin els drets fonamentals.
  • L’amnistia per a les persones exiliades, acusades, detingudes, condemnades i empresonades a causa del procés independentista.
  • Finalment es va un clam per abolir la monarquia i el “règim del 78”.

El manifest considera que la Constitució de 1978 va ser “imposada” com una amenaça amb el retorn del franquisme, nega el dret a decidir, no obliga a complir el dret al treball o el dret a l’habitatge i blinda (des de l’estiu de 2011 per reforma ràpida entre el PSOE i el PP) que es prioritzi pagar el deute públic amb la banca per sobre dels drets socials.

SBDxI pren distància: han passat pàgina

Malgrat les peticions, la secció local de l’Assemblea Nacional Catalana, Sabadell per la Independència, ha pres distància de la manifestació com també va fer amb la consulta del 6 d’octubre passat. El motiu? “Els catalans ja hem passat pàgina”, diu SBDxI en una comunicació a la premsa. Segons SBDxI, després de l’1 d’octubre de 2017 el poble català es va autodeterminar i va decidir que Catalunya havia de ser un estat independent en forma de República. De forma implícita ja es va rebutjar doncs la monarquia i la Constitució de 1978. Per tant, diuen, ara el que cal fer és implementar el mandat del referèndum i en aquesta lluita se centren ells. Si no s’ha assolit la independència, ha estat a causa de les mancances internes, la repressió de l’Estat espanyol i la indiferència de la Unió Europea.

“Encoratgem els republicans espanyols i els companys de la Plataforma Republicana de Sabadell a continuar amb la seva lluita contra la Constitució i la monarquia espanyola i desitgem que puguin crear una república pròpia. En aquesta lluita ens hi trobaran fraternalment des de la Catalunya republicana independent sempre que la nostra ajuda sigui volguda”, finalitza el comunicat.

Foto portada: la consulta del 6 d’octubre. Autor: David B.