Foto portada: activitats al Joanot Alisanda, al Centre. Autora: ACN / N.Vidal.

“Estem aquí perquè volem votar diumenge”

Entitats ciutadanes, associacions de mares i pares de centres educatius i voluntaris organitzen des d’aquest divendres a la tarda activitats lúdiques amb la intenció d’arribar fins al matí de diumenge als centres, i així passar els testimonis a les paperetes, les urnes i els votants de l’1-O.

Tallers de cuina, de ioga, de papiroflèxia o de bollywood, jornades esportives, jocs de taula, concerts, un concurs de pedra paper i tisora, sessions de conta contes o bivac urbà. Aquestes són algunes de les propostes que les escoles sabadellenques que el proper 1 d’octubre han d’esdevenir col·legis electorals acullen. En la majoria de cassos les famílies s’han organitzat per torns i la previsió és que l’activitat no s’aturi i que aquests equipaments puguin romandre oberts fins el referèndum. Tot plegat per evitar que qualsevol cos policial intervingui donant compliment a l’ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i clausuri els punts de votació. Tot i així, els Mossos d’Esquadra tenen ordres de tancar els col·legis electorals.

El Centre es mobilitza

Entre les escoles que al llarg de tot el cap de setmana han programat activitats hi ha el Joanot Alisanda, al Centre. En aquesta escola voluntaris, alguns dels quals pares i mares d’alumnes de l’escola, han organitzat la Festa de la Tardor, una celebració improvisada que ha arrencat a dos quarts de cinc de la tarda, primer en una plaça exterior amb una sessió de conta contes i després a l’interior. “Estem aquí perquè volem votar diumenge”, ha explicat Pep Solsona, un veí de la zona que forma part de l’assemblea que ha organitzat els actes. Així mateix ha explicat que aquesta celebració inclou tallers d’hipnosis, papiroflèxia i activitats per petits, grans i mitjans i ha dit que si es vota diumenge es vota i sinó aquí hi haurà festa.

Un altre dels centres que s’ha sumat a aquesta iniciativa és l’IES Escola Industrial, també al Centre, o la propera escola Nostra Llar. Amb una senyera de grans dimensions penjada a la façana i adhesius amb l’estelada enganxats en una de les portes d’accés, aquest centre fins hi tot ha creat una pàgina de Facebook per l’ocasió. Entre les activitats previstes en aquesta escola hi ha partits de futbol, un sopa de carmanyola, bivac urbà i un taller de percussió.

Torneig de pedra, paper i tisora. Autora: ACN / N.Vidal.
Torneig de pedra, paper i tisora. Autora: ACN / N.Vidal.

Una de les propostes més originals de la ciutat és la que ha posat sobre la taula l’escola Enric Casassas, al Centre-Creueta, on s’ha convocat el Primer Torneig de Pedra, Paper, Tisora. Segons ha explicat a l’ACN un dels pares, Roger Serra, ha desbordat totes les previsions i està sent un èxit amb més de 250 inscrits. La iniciativa s’ha difós a través de les xarxes socials, ha atret molt públic i diversos mitjans de comunicació, entre ells alguns estrangers.

Per la seva banda, una trentena de pares i mares de l’escola Samuntada, al costat del Parc Taulí, han organitzat un mercat de roba de segona mà i una Festa de la Tardor.

Tal i com han fet altres AMPES, nosaltres hem previst diverses activitats per mantenir la gent connectada, fent pinya i fent escola”, ha assegurat Ramon Àvalos, un dels pares d’aquest centre.

Altres centres ocupats aquest divendres han estat l’IES Ferran Casablancas i l’escola Font Rosella, a la Concòrdia, el Pau Casals, proper a l’Olímpia, l’Amadeu Vives, a l’Eixample, o el Mas Boadella, a Can Llong.

Problemes a Can Llong

Segons informa l‘ACN, la directora de l’escola Can Llong ha suspès les activitats extraescolars i ha volgut tancar el centre a dos quarts de cinc. Una vintena de persones que volien ocupar-la per desenvolupar-hi activitats culturals s’hi ha oposat. La responsable de l’escola ha trucat la Policia Municipal i també s’han desplaçat fins el lloc una patrulla dels Mossos d’Esquadra. Finalment els ciutadans han pogut accedir a l’interior de l’escola. Abans però, la policia ha demanat les dades a tres persones.

Foto portada: activitats al Joanot Alisanda, al Centre. Autora: ACN / N.Vidal.