Estudi oficial constata que “l’assetjament és una realitat als instituts de Sabadell”

  • Un de cada 12 alumnes de quart d’ESO se sent víctima d’assetjament escolar.

  • L’estudi revela com un 11 per cent de les noies de 15 anys pateixen assetjament sexual al carrer.

Una enquesta efectuada en la pràctica totalitat dels instituts de Sabadell alerta contra l’assetjament escolar a la ciutat. Segons aquest treball, vuit de cada 100 alumnes reconeixen ser assetjats. Les dades s’han presentat en una jornada a l’Hospital Parc Taulí sobre salut mental.

L’estudi ha estat elaborat pel departament de Salut de l’Ajuntament i és meridià: “l’assetjament escolar és una realitat als instituts de Sabadell”. Les dades es van recollir entre setembre i desembre de l’any passat a una trentena de centres educatius de secundària (12 públics i 18 concertats). De fet, és la pràctica totalitat, ja que només un centre concertat va declinar participar-hi. L’Ajuntament va deixar fora de l’enquesta dos centres concertats per la seva especificitat: un de tecnificació esportiva i un altre que segrega per sexe situat lluny del nucli urbà. Almenys un grup de quart d’ESO de cada centre ha participat en l’enquesta. L’univers era de 900 alumnes. 561 adolescents l’han respost. El consistori dóna veracitat als resultats i considera la mostra com a “representativa” amb un marge d’error d’un 5 per cent. L’edat mitjana dels enquestats és de 15,2 anys.

Víctimes i agressors

En quant als resultats, un 7,9 per cent dels adolescents que van respondre van qualificar-se com a “víctimes d’assetjament escolar”. És a dir, un de cada 12 alumnes ha rebut violència en alguna de les seves formes, bàsicament física o psicològica. Un 6 per cent es defineix com a agressor. Fins i tot un 2,3 per cent creu que comptabilitza els dos rols: tant víctima com agressor. Els resultats mostren una alta exposició dels enquestats a burles i insults (gairebé un 43 per cent els ha protagonitzat), rebuig al grup i/o marginació (gairebé un 27 per cent) i fins i tot a cops, atacs o amenaces (un 11,4 per cent; un 1,8 per cent de forma quotidiana),

Violència sexual

A més, l’enquesta revela les diverses formes d’assetjament escolar i les diferències entre sexes. És preocupant el percentatge de noies que s’han sentit assetjades sexualment. El percentatge supera l’11 per cent al carrer. Un 5 per cent s’han sentit assetjada a nivell sexual al centre educatiu. A més, assenyalen els autors de l’informe, hi ha una diferència important entre les noies que mai s’han sentit assetjades i els nois. Hi ha molts més nois que mai s’han sentit assetjats que no pas nois.

Xarxes socials

L’estudi també mostra l’alta exposició a assetjament a través de les xarxes socials. El 8,5 per cent d’enquestats creuen patir maltractament psicològics a les xarxes (la xifra puja a gairebé al 12 per cent en el cas de les noies) . Un 6,1 per cent ha patit assetjament sexual a través de les xarxes (la xifra puja fins el 8,7 per cent en el cas de les noies).

Entorns protectors

L’informe de Salut manté que cal sensibilitzar més la població sobre l’assetjament escolar partint de la base que “és una realitat” a la nostra ciutat. Així mateix, asseguren que els centres educatius s’haurien de convertir en ‘entorns protectors’: detectant símptomes d’assetjament, facilitar espais de confiança o referents on dirigir-se en cas de problemes i promovent formes de relació més assertives.

El regidor de Salut, Ramón Vidal, destacada que dos de cada tres enquestats que han vist casos d’assetjament ho han comentat a gent del seu entorn: en primer lloc, a amics, en segon a la família i finalment al tutor o personal de l’institut. “Aquí hi ha camp a recórrer: els tutors haurien d’estar en primer lloc i hem de millorar”, ha assenyalat. Vidal aposta per millorar les “habilitats socials” de l’alumnat.

Comments are closed.