Gairebé 500 intents de suicidi a Sabadell cada any

  • El Taulí rep un premi per un programa de seguiment que tracta d’evitar els intents de suïcidi.

  • Cada dia es produeixen a la ciutat 1,3 intents autolítics. Entre 20 i 25 persones es suïciden cada any.

Com reduïr els intents (i en molts casos reintents) de suïcidi? És una pregunta que el Taulí intenta respondre mitjançant un programa de seguiment que sembla dóna bons resultats. Al menys, ha estat reconegut com una iniciativa innovadora en salut. El programa de gestió telefònica de casos d’intent de suicidi ha rebut un certificat de qualitat aquest dijous.

El programa, que desenvolupa l’equip de Salut Mental del Taulí, desenvolupa un mètode per seguir els pacients que s’han intentat suïcidar i evitar que ho tornin a intentar. En el cas dels adults que s’han atès a Urgències, es fa una visita amb el psiquiatra la setmana posterior a l’intent de suicidi i es fa un seguiment telefònic regular durant tot un any. En el cas dels menors, es fa una avaluació complerta entre les 24 i les 48 hores posteriors a l’intent de suicidi. Després s’estableix un pla terapèutic.

Amb aquest mètode, que s’ha fet mitjançant un treball de recerca controlat, es redueix la taxa de reintents i s’allarga el temps entre noves tempatives, asseguren des del centre sanitari.

La depressió: el principal factor de risc

De fet, la xifra d’intents de suïcidi no és menyspreable. El suïcidi és la segona causa de mortalitat entre adults joves a Espanya. Només a Sabadell i la seva àrea d’influència hi ha entre 20 i 25 casos cada any. I el servei d’Urgències del Taulí atén cada dia de mitjana 1,3 casos, és a dir, 9 intents a la setmana i poc menys de 500 intents de suicidi a l’any. L’hospital considera que la depressió és un dels factors de risc més important i recorden que un de cada 10 ciutadans està afectat per depressió.

En qualsevol cas, des del centre estan satisfets amb els resultats de l’estudi i el mètode telefònic. Donada l’efectivitat i també el baix cost (un infermer gestor de casos) creuen que és fàcilment aplicable per a altres hospitals, “generalitzant els resultats en benefici de les persones supervivents de temptatives suïcides”.

L’objectiu del programa europeu contra la depressió és reduir la taxa anual de suicidis fins arribar a una de 4,8 suïcidis per cada 100.000 habitants.

Reconeixement

De fet, el mètode ha estat reconegut aquest dijous per l’Àgència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya. El Taulí ha rebut un dels 15 guardons que s’han entregat. L’han recollit el director general del Parc Taulí, Joan Antoni Gallego, el director executiu de Salut Mental, Diego J.Palau i la psicòloga Anabel Cebrià. 300 professionals han participat en la jornada, que ha tancat el conseller de Salut, Boi Ruiz.

Ruiz estarà precisament també aquest dissabte al Taulí, quan es celebrarà una jornada de portes obertes en motiu de l’aniversari de la Fundació Parc Taulí.

L’Agència de Qualitat i Avaluació, a través de l’Observatori d’Innovació en Gestió de la Sanitat a Catalunya organitza des de l’any passat una jornada per donar a conéixer a la comunitat mèdica els avanços que es produeixen a diversos centres hospitalaris públics i privats de Catalunya.

Comments are closed.