Foto portada: manifestació amb motiu del Dia de la Dona, l'any passat. Autor: Ajuntament / cedida.

Guia ràpida del 8-M a Sabadell

8 de març. Dia Internacional de la Dona, abans conegut com a Dia de la Dona Treballadora. Aquest any una mica especial, ja que hi ha convocades tot un seguit de vagues.

La vaga laboral està convocada de dues formes diferents. Per una banda, els sindicats majoritaris, CCOO i UGT, convoquen una vaga parcial de dues hores per torn, acompanyades de concentracions. Per altra banda, els sindicats més alternatius, per exemple la CGT, la CNT o Co.Bas convoquen una vaga general de 24 hores. Les vagues es dirigiexen a tots els treballadors, i no només a les dones treballadores, tot i que hi ha alguns sectors del feminisme que recomanen només una vaga de dones, per visibilitzar la importància del sexe femení en l’economia. Qui vulgui fer vaga, com sempre, no ha d’avisar l’empresa ni comunicar-ho amb antel·lació. Tant si s’aturen dues hores com tota la jornada, perdran el sou proporcional i la cotització a la Seguretat Social.A més de la vaga general, s’han convocat altres aturades. De cures, tot recomanant que les dones aturin la tasca assistencial a familiars aquest dijous, així com les tasques domèstiques i que siguin els homes qui s’encarreguin en exclusiva durant 24 hores. També vaga de consum, deixant de comprar, i estudiantil.

Serveis mínims

De cara a la convocatòria de vaga, la majoria de centres educatius tindran serveis mínims. L’empresa FGC tindrà el 50 per cent del servei habitual entre les 7 i les 9 del matí. La resta del dia funcionaran amb normalitat, a expenses del seguiment de la vaga a l’empresa. Rodalies Renfe tindrà serveis mínims del 33 per cent durant tota la jornada.

I, a Sabadell, què es fa?

A Sabadell hi ha convocades diverses activitats reivindicatives. Els sectors més alternatius convoquen una manifestació al migdia, amb sortida des de la plaça de la Creu Alta. A les 10 es fa una cercavila a Barberà (plaça de la Vila). A la tarda hi ha convocada manifestació a Cerdanyola (16:30 hores, Ajuntament).

De nou a Sabadell, al migdia també hi haurà una aturada institucional a la plaça Sant Roc. Ja al vespre, i des de la plaça Sant Roc, sortirà una cercavila reivindicativa pels carrers del Centre, que acabarà a dos quarts de vuit al mateix lloc. Llavors es durà a terme l’acte institucional habitual del 8 de març, aquest any més centrat en la situació de les dones grans (més info: ‘La situació de les dones grans protagonitzarà els actes del 8 de març‘).

Per què es convoca la vaga?

La vaga d’aquest 8 de març, sigui amb una aturada de dues hores o de 24, vol posar sobre la taula la necessitat d’acabar amb la violència masclista, la bretxa salarial entre homes i dones i en favor de la igualtat també en les tasques de cures i de la llar.

Foto portada: manifestació amb motiu del Dia de la Dona, l’any passat. Autor: Ajuntament / cedida.