Guillem Fuster, als jutjats de Sabadell. Autor: A. Pujadas.

Guillem Fuster (Poble Lliure) critica que es vulgui vincular l’independentisme amb la violència

Un centenar de persones s’han concentrat a les portes dels Jutjats de Sabadell per donar suport al portaveu de Poble Lliure, Guillem Fuster, citat a declarar aquest dimarts acusat d’enaltiment del terrorisme per un acte de record a Julià Babia, històric militant de l’esquerra independentista.

A les portes dels jutjats Guillem Fuster ha assegurat que tant a ell com a tres encausats més se’ls acusa “simplement d’un acte de memòria històrica i de record d’un militant independentista”, mort en un accident de cotxe fa 30 anys. A hores d’ara el cas es troba en fase d’instrucció. L’acte d’homenatge es va fer el passat mes de febrer a Castelló de Farfanya, a la Noguera, i la Guàrdia Civil va iniciar una investigació (més info: ‘Un sabadellenc, acusat d’enaltiment del terrorisme’). El portaveu de Poble Lliure denuncia que pel cos policial “qualsevol homenatge a l’independentisme és vol vincular amb un suposat passat de violència política”.

“Causa general contra l’independentisme”

Segons Fuster, l’acusació que rep forma part d’una “causa general contra l’independentisme”:

A nosaltres i al conjunt de l’esquerra independentista sempre ens voldran titllar d’un estigma social de vincular-nos a una certa violència política i, a partir d’aquesta criminalització, obrir les portes a futures suspensions d’activitats, il·legalitzacions, o a continuar criminalitzant com s’està fent ara amb l’independentisme”, assegura el portaveu de Poble Lliure.

L’acusat ha explicat que tenia previst respondre “a totes les preguntes” que se li facin al jutjat, “per un acte de defensa política bàsicament del Julià i del conjunt de l’independentisme. No tenim res a amagar”, ha afegit. Fuster ha destacat que es vol vincular a Babia amb Terra Lliure i ha assegurat que “en Julià no va tenir cap detenció ni cap sumari obert per formar part d’aquesta organització”.

Concentració de suport a Guillem Fuster. Autor: A. Pujadas.
Concentració de suport a Guillem Fuster. Autor: A. Pujadas.

Entre les deu i les onze del matí, hora en què estava citat a declarar Guillem Fuster, un centenar de persones s’han concentrat a les portes dels jutjats. Entre els concentrats, membres de l’esquerra independentista sabadellenca, el coordinador de l’ANC Sabadell per la Independència, Francesc Baró, i una delegació de la CUP formada pels exdiputats Mireia Boya i Albert Botran.

Botran considera que “es tracta d’una causa que recull dues de les motivacions que últimament estan movent molt a la justícia: la persecució de l’independentisme i la persecució de la llibertat d’expressió”. L’exdiputat de la CUP ha afegit que “un homenatge a l’independentisme dels anys 80 no pot ser considerat sota cap concepte enaltiment del terrorisme”. A hores d’ara, Albert Botran està pendent de rebre una citació per anar a declarar, ja que està acusat pel mateix cas; la resta d’acusats, Ferran Dalmau i Antoni Casserres, ja han declarat a Lleida i a Manresa respectivament.

Foto portada: Fuster, en una conversa prèvia a entrar a declarar. Autor: A. Pujadas.