Signatura conveni Merinals. Autor: David B.

Acorden l’encàrrec d’un estudi que revisi els 170 habitatges dels Merinals

Aquest dijous a la tarda la plaça Doctors Banting i Best del barri dels Merinals ha estat l’escenari de la signatura del conveni entre la Generalitat de Catalunya, l’ajuntament de Sabadell i l’Associació de Veïns d’Arrahona-Merinals.

Aquest acord comportarà encarregar un informe independent al Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC) que ha de constatar l’estat actual dels edificis, dilucidar l’origen dels danys i determinar si els habitatges es poden rehabilitar o cal enderrocar-los, així com una estimació del cost econòmic de les actuacions que es proposin.

El text de l’acord rubricat aquest dijous, compromet a les tres parts respectar i acceptar els resultats de l’informe i també de garantir la imparcialitat de l’equip tècnic que elabori el document. Aquest equip haurà d’incloure un especialista en aluminosi i patologies estructurals, un especialista en càlcul d’estructures i un expert en patologies de la construcció. El cost de l’informe serà assumit a parts iguals per l’Agència d’Habitatge de Catalunya i per l’ajuntament de Sabadell.

Amb aquest conveni s’atén a la reivindicació dels residents en aquests habitatges que es van quedar fora de la remodelació que es va dur a terme al barri i que han rebut amb pancartes d’agraïment als representants de la Generalitat i de l’Ajuntament.

Signatura conveni Merinals. Autor: David B.
Pancartes de Benvinguda als representants de l’Ajuntament i la Generalitat. Autor: David B.

El president de l’Associació de Veïns d’Arraona Merinals, Francisco García, ha recordat que “l’acte d’avui és fruit d’una lluita social dels veïns. Això no és una victòria, només és un pas més per assolir l’objectiu final que és l’habitatge digne i és el fruit del treball, el diàleg i l’enteniment entre les tres parts”.

“Avui és un pas més d’aquesta lluita contra l’aluminosi que va començar fa 28 anys i mai haguéssim pensat que la solució arribés tant tard. Fa 28 anys que vivim amb la por que els edificis ens caiguin al damunt”, ha apuntat García.

L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha recordat els seus inicis en el barri dels Merinals quan tenia 20 anys i que “ja hi havia aquesta problemàtica de l’habitatge. Una de les coses curioses que té el destí és que la primera reunió que he tingut com alcaldessa ha estat amb els veïns d’aquest barri.”
Farrés ha assegurat que “aquest conveni s’ha aconseguit gràcies a l’Associació de Veïns. Portàvem dos anys sense haver arribat a un acord. Davant d’això, una de les primeres coses que vam fer com a nou govern municipal és posar-nos a treballar per assolir-lo. Ens mereixem barris dignes”.

Foto portada: signatura del conveni, aquest dijous. Autor: David B.