Gloria Rubio i Gabriel Fernàndez. Autor: David B.

Dos desnonaments al dia a Sabadell

La regidora d’habitatge en funcions, Glòria Rubio, assegura que Sabadell està en una situació d’emergència habitacional. El col·lapse, segons Rubio, és total. Fins i tot afirma que la situació d’emergència social és molt pitjor del que ho eren a l’inici de la crisi del 2007. Ha lamentat que l’administració municipal no té les eines per solucionar aquest problema, que titlla d’estructural i crònic, i mostra el seu rebuig a la manca d’interlocució entre l’Ajuntament i els jutjats. 

La regidora d’Habitatge en funcions, Glòria Rubio, s’acomiada de la regidoria alertant de nou de la problemàtica habitacional que viu actualment la ciutat de Sabadell. Ha assegurat que la situació social, en aquest sentit, és molt pitjor de la que hi havia durant la crisis del 2007. També lamenta que els recursos dels que disposa l’Administració en aquest àmbit no només són insuficients, i disminueixen progressivament.

“Cada cop hi ha menys garanties de que la gent es quedi al seu habitatge”, lamenta la regidora en funcions.

També ha explicat que, a nivell municipal, tenen el deure de donar allotjament a totes les persones que viuen a Sabadell. I el regidor d’Acció Social en funcions, Gabriel Fernàndez, ha aclarit que proporcionar allotjament no vol dir que tinguin l’obligació de facilitar un habitatge. També explica, Fernàndez, que la situació és tan greu que fins i tot s’estan enviant persones a allotjar-se a altres municipis, perquè “la ciutat no té un número infinit d’habitacions”.

Quina és la situació? 

Rubio explica que les dades no poden ser exactes, perquè l’Ajuntament només compta els expedients amb els que ells treballen, i no tenen la informació d’aquells que gestionen algunes organitzacions com la PAH, entre d’altres, ni els que queden invisibilitzats. Tot i així, calculen que a Sabadell hi ha un total de 12 desnonaments, com a mínim, cada setmana. I lamenten especialment, els dos regidors, que aquests casos no omplin les pàgines dels mitjans de comunicació, que només publiquen, segons la regidora, quan el cas és conflictiu.

Des de l’Ajuntament, en el que portem d’any, han gestionat 109 expedients de desnonaments d’habitatges de lloguer, dels quals “només s’han aturat 31”, diu Rubio. En l’àmbit hipotecari les xifres de les que disposen confirmen que hi ha 302 expedients i 22 desnonaments aturats, també des del Consistori.
L’administració local no té interlocució amb l’administració de justícia. Tot i que ambdós regidors asseguren que s’han mantingut reunions amb els responsables, la resposta és sempre la mateixa: “No hi ha interlocució per ordres de més a dalt”. En l’àmbit legislatiu, Rubio lamenta la falta de protecció legal que pateixen les famílies que resideixen en habitatges okupats, que ja són ascendeixen a 1.200.

“Hi ha una inexistència de legislació de cap tipus que protegeixi a les persones que estan okupant un habitatge”, critica Rubio.

Cal protegir aquestes persones, segons la regidora, perquè ha estat l’administració la que “no hem donat resposta a la situació d’emergència de la població, que s’ha hagut de buscar la vida”.

Foto portada: Rubio i Fernàndez, aquest migdia. Autor: David B.