La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca ocupa un nou bloc de pisos

  • La PAH denuncia que una dècada després de la crisi, poc ha canviat en l’emergència habitacional. 
  • Ocupen un bloc al barri de Covadonga, que destinaran a dones soles o amb menors a càrrec. 

La Plataforma d’Afectades per la Hipoteca i la Crisi de Sabadell (PAHCS) ha ocupat aquest matí un immoble al barri de Covadonga. És el cinquè bloc que ocupa la PAH. En aquest cas el dedicaran, asseguren, a dones soles o amb menors a càrrec que no reben suport de l’administració. 

Les ocupacions d’immobles per part de la PAH van començar l’any 2012, en els moments més durs de la crisi econòmica, ocupant un petit bloc al barri de Campoamor. Després van ocupar-ne un altre a Can Rull. El més sonat va ser el tercer, un bloc amb 40 pisos al barri de Gràcia, buit i en perfecte estat que anys després s’ha regularitzat a través de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. El quart bloc està a també a Gràcia, just a la Gran Via. Té 27 pisos.

http://bit.ly/2FM2019

I ara el cinquè, a Covadonga, al carrer de Bonavista amb Comte de Reus. La PAH assegura que el destinaran a dones soles o amb menors a càrrec que han quedat sense ajudes de l’administració. “Una dècada després de l’esclat de la crisi, poc o res ha canviat”, denuncia la plataforma en el comunicat que ha fet pública l’ocupació.

Per què es diu La Maternintat d’Elna?

La PAH, tot sovint, posa nom als seus blocs. En aquest cas, li han dit La maternitat d’Elna, en record de l’efici de la localitat francesa d’Elna on una llevadora va atendre centenars de dones i els seus fills acabats de néixer en els camps de concentració que França va destinar als espanyols exilitats després de la Guerra Civil. Unes estances indignes, on van emmalaltir i morir desenes i desenes de persones en penoses circumstàncies, però amb petits espurnes d’esperança com les de la Maternitat d’Elna.

“D’aquesta manera avui assenyalem la pobresa de la ciutat, en aquesta ocasió amb rostre de dona i d’infant, així com la incapacitat des de totes les institucions de vetllar perquè es facin efectius els drets humans més elementals”, diu la PAH.

D’aquesta manera, si França va mirar cap a una altra banda durant l’exili republicà mentre els exiliats malvivien, ara l’administració pública miraria també cap a una altra banda mentre l’emergència habitacional segueix.

Dret a sostre

La PAH manté que volen tenir la millor relació possible amb el veïnat, com han tingut en els casos anteriors, i negociar amb la propietat lloguers socials. “És immoral tenir edificis buits mentre tenim notícies de més d’un centenar de persones sense llar a la nostra ciutat”, segueixen. Finalment l’entitat recorda que el Tribunal Europeu de Drets Humans ha sentenciat que deixa sense sostre persones sense garantir-los una alternativa residencial vulnera els drets fonamentals.

Foto portada: l’edifici ocupat per la PAH. Autor: @PAH_Sabadell via Twitter.