Horts per a qui necessiti els aliments

Dels horts d’ús recreatiu a l’autoconsum per necessitat. Així és el gir que es vol fer en els horts de titularitat municipal del riu Ripoll. Donada la persistència de la crisi i la situació d’emergència social que viu una part de la ciutadania, el consistori apostarà per atorgar els espais a entitats i ciutadans que necessiten els productes que s’hi conreïn.

Així ho ha anunciat el tinent d’alcalde de l’àrea social i regidor de Sostenibilitat, Joan Berlanga (UpC), aquest dimecres. Es vol incidir en el concepte de sobirania alimentària, donant opcions a les persones que no tenen suficient capacitat adquisitiva.

Amb aquesta iniciativa es volen replantejar els usos actuals i potenciar un canvi de model, que suposa passar d’espais recreatius a potenciar l’ús social de l’horta del Ripoll per a persones i col·lectius que ho necessitin”, explica el regidor. “Amb aquesta iniciativa mantenim la cura de l’entorn i avancem en l’endreça dels espais d’horta, afegint-hi aquest component social”, afirma Berlanga.

Ja s’ha aprovat les convocatòries per adjudicar parcel·les desocupades a l’hort  de Can Bages, al riu Ripoll. Es poden presentar sol·licituds entre el 8 d’abril i el 10 de maig, a les oficines d’atenció ciutadana. L’adjudicació es farà per sorteig i serà per a quatre anys. Si hi ha més peticions que horts, es prioritzaran les persones amb ingressos inferiors als 16.000 euros anuals (el doble de l’indicador de renda de suficiència).

D’altra banda, hi ha tres parcel·les per a associacions i entitats per a fer projectes socials. La superfície és d’entre 700 i 830 metres quadrats.

Volem que l’ús social es tradueixi en l’existència d’uns horts que generin aliments que ajudin a pal·liar els efectes de la crisi econòmica”, explica Berlanga.

Fa uns mesos ja es van adjudicar tres horts, en aquest cas urbans, a tres entitats de la ciutat (més info: ‘Lliuren les claus dels primers horts urbans de titularitat municipal‘). El consistori, a la vegada, estudia adjudicar part de les parcel·les a agricultors professionals per fomentar el consum de proximitat.

Comments are closed.