Vapor Cusidó, l'any 2012. Autor: J.d.A.

La Creu Alta guanyarà un parc urbà abans de la tardor

A finals del mes de març començaran les obres de transformació del Vapor Cusidó, antic espai industrial que serà reconvertit en un parc urbà de 5.300 metres quadrats. El pressupost de l’obra és de mig milió d’euros i els treballs duraran sis mesos. 

Segons ha presentat el consistori, l’espai serà un parc amb verd, igual i zones de lleure, recordant el passat industrial. El Vapor Cusidó tindrà tres eixos: domèstic-urbà, industrial-verd i productiu-didàctic.

Els espais es repartiran de manera perifèrica, deixant un espai central de múltiples usos, combinant un espai de gran capacitat amb llocs per ubicar activitats de menors dimensions.

El parc conservarà la xemenia i es recrearà un petit aiguamol amb uns bancs on el visitant i escolars podran rebre explicacions de l’espai. En altres espais hi haurà rètols que expliquen els diversos elements.

“Aquest projecte resumeix molt bé el nou model d’espai públic que volem crear a la ciutat: menys gris i més verd i aigua. És justament allò que des de fa tants anys reclamen els sabadellencs”, assegura el regidor d’Espai Públic, Xavier Guerrero.

El futur parc del Vapor Cusidó ocuparà l’espai entre els carrers de Montseny, Sant Miquel, Antoni Cusidó i Montllor i Pujal. Antigament hi havia una gran fàbrica, que es va ensorrar parcialment el setembre de l’any 2011 i va ser enderrocada posteriorment.

Procés participatiu

El tret de sortida del procés va tenir lloc al març de 2017 i fins ara s’ha tingut un procés de debat amb l’Associació de Veïns de la Creu Alta, l’escola Ribatallada, l’AMPA del centre i la coordinadora jove de la Creu Alta Llamps i Trons (més info: ‘Arrenca el procés participatiu del Vapor Cusidó‘).

El tinent d’alcalde de Cohesió Territorial, Juli Fernàndez, ha destacat “la voluntat de treball conjunt amb els veïns per obtenir una nou espai de gran qualitat en què conviuran lleure, gaudi, natura i memòria històrica”.

Foto portada: el solar del Vapor Cusidó, l’any 2012. Autor: J.d.A.