Foto portada: Creu de Barberà. Autora: Montserrat Pastor via Facebook 'Somos de Sabadell'.

La Creu de Barberà apareix enderrocada

La Creu de Barberà, simbòlica i ubicada a la plaça del mateix nom, ha aparegut aquest matí terra després que presumiblement algun vàndal l’hagi enderrocat a cops. Es tracta d’una creu simbòlica, amb una llarga història, i que dóna nom a tot el barri.

La Creu de Barberà està ubicada a la plaça de la Creu de Barberà, ubicada inicialment com a creu de terme de Barberà del Vallès. Primer formava part de Santa Maria de Barberà. L’any 1959 el nucli es va agregar a Sabadell, configurant l’actual barri de la Creu de Barberà. Tot i així, la creu que s’ha llançat a terra aquest dissabte a la nit no és l’original. La seva història ha estat molt moguda.

Història de la Creu de Barberà

Hi ha precedents de la creu de l’any 1867, segons diversos documents. L’any 1908 es va construir de nou. Durant la Setmana Tràgica de 1909 va ser enderrocada. L’arquitecte Josep Renom en va construir una de nova, inaugurada el 13 d’octubre de 1913 amb motiu de les festes Constaninianes. És la creu de la que es va celebrar a la zona una festa d’època fa un temps, amb motiu del seu Centenari.

Foto portada: Creu de Barberà. Autora: Montserrat Pastor via Facebook 'Somos de Sabadell'.
Foto portada: Creu de Barberà. Autora: Montserrat Pastor via Facebook ‘Somos de Sabadell’.

De nou es va destruir, en aquest cas, l’any 1933. Després de la Guerra Civil, es va construir una de nova, inaugurada el 27 de gener de 1943, coincidint amb els quatre anys de l’entrada de les tropes franquistes a Sabadell. En aquest cas va ser de Joaquim Manich. El seu mal estat de conservació i la simbologia, va substituir-se per una nova creu l’any 2002, feta per l’escultor Àlex Masalles en pedra basant-se en la creu de Josep Renom. L’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, s’ha compromès a través de Twitter a reposar la peça.

La creu ha anat a terra per causes que, hores d’ara, es desconeixen però tot sembla indicar per vandalisme. Tenia vuit metres d’alt.

Foto portada: Creu de Barberà. Autora: Montserrat Pastor via Facebook ‘Somos de Sabadell’.