La Fundació Bosch i Cardellach demana fotos històriques de Sabadell per a una obra col·leccionable

La Fundació Bosch i Cardellach i l’editorial Efadós produiran en breu un llibre d’unes 900 pàgines i un miler de fotografies sobre la història de Sabadell. Un projecte, que s’ha fet a altres municipis, que s’anomenarà L’Abans Sabadell: recull gràfic 1870-1968.

Els textos estaran elaborats per membres de la Fundació i Cardellach com Isabel Argany, Jaume Puig, Lluís Fernández, Marta Ibáñez, Josep M. Benaul, Josep Alavedra, Virgínia Domínguez, Joaquim Sala-Sanahuja i Pere Font, que acompanyaran i contextualitzaran les imatges.

El protagonisme serà per a les imatges però volem explicar la història de la ciutat amb context i fent difusió i en conseqüència el text tindrà la seva importància”, assegura la secretària de la Fundació Bosch i Cardellach, Laura Vicens.

En aquest sentit, l’entitat acadèmica demana la col·laboració ciutadana per recuperar imatges del passat de Sabadell. En caldran un miler per il·lustrar les prop de 900 pàgines del volum, tot i que una part, sobretot les més antigues, provindrà de l’Arxiu Històric de Sabadell, amb qui se signarà un conveni de col·laboració.

El Passeig de la plaça Major, als anys 50. Foto via ‘Patrimoni Sabadell’
El Passeig de la plaça Major, als anys 50. Foto via ‘Patrimoni Sabadell’

El punt d’inici del volum serà l’any 1870, tret de sortida aproximat a l’expansió econòmica i demogràfica causada per la indústria tèxtil. I el punt final seran els anys finals de la dècada dels 60 del segle passat, després de les riuades i la nevada de 1962, i a les portes dels canvis polítics, urbanístics, econòmics i industrials. De fet, des de la dècada dels 70 fins l’actualitat es podria plantejar un segon volum en el futur, segons ha assegurat Vicens.

Entenem que amb la construcció de la Gran Via i els canvis polítics gairebé podem parlar d’una nova ciutat des d’aquell moment”, manté la secretària de la FBC.

De moment, volen confegir un recull gràfic des de l’òptica dels ciutadans que han anat captant imatges de la ciutat i la seva gent. Les persones que tinguin imatges i les vulguin posar a disposició de la Fundació poden passar directament per la seu del carrer de la Indústria o a través de l’adreça de correu electrònic secretaria@fbc.cat. Les imatges seran enviades a l’editorial, digitalitzades i tractades per un equip tècnic i retornades als seus propietaris. Es demanen fotos sobre tot allò vinculat a la ciutat: els seus carrers i barris, oficis, l’entorn natural, les festes, els comerços, les institucions, el lleure, l’esport o la cultura.

Foto portada: Panorámica Cuevas de Sant Oleguer (1950). Autor: Ramón Bardés/AHS
Panorámica de les coves de Sant Oleguer (1950). Autor: Ramón Bardés/AHS

L’obra resultant serà editada en 50 fascicles col·leccionables que apareixen cada setmana a partir de mitjans d’any. El preu serà de 2,95 euros cada fascicle. La col·lecció L’Abans té un centenar de volums publicats en un munt de municipis (L’Hospitalet, Badalona, Terrassa, Sant Cugat, Rubí, Castellar, Cerdanyola, Montcada i Ripollet, entre altres) durant els darrers 20 anys sobre indrets i temàtiques de Catalunya i les Illes Balears.

Foto portada: exterior del cafè Euterpe entre 1916-1920. Autor desconegut. Col·lecció Rossin.

Comments are closed.