La Fundació Caixa Sabadell, a la recerca de llogater per a la seu central: sense pressa però sense pausa

  • La marxa del BBVA del carrer Gràcia deixa sense ús la històrica seu central de Caixa Sabadell.
  • La fundació hereva de la Caixa busca com equilibrar una davallada del 40 per cent dels ingressos. 

El trasllat fa uns dies de l’oficina bancària del BBVA del carrer Gràcia fins el carrer Sant Quirze no és plat de gust per a la fundació hereva de la històrica Caixa Sabadell, la Fundació 1859 Caixa Sabadell (FCS), que perdrà el 40 per cent dels seus ingressos anuals l’any vinent. Els seus dirigents busquen un nou llogater. En el mentrestant, el president de l’entitat assegura que tota l’activitat està garantida durant tot l’any 2020 i, si calgués, el 2021.

Per primera vegada en segle i mig, la històrica seu central de Caixa Sabadell està buida i sense ús. El BBVA, que l’ocupava des de l’any 2013 quan va liquidar la marca Unnim, ha marxat a la nova i propera oficina del carrer Sant Quirze. La seu central del carrer Gràcia busca ara inquilí, a través dels seus propietaris, la Fundació 1859 Caixa Sabadell (FCS), creada l’any 2014 de les cendres de l’Obra Social Caixa Sabadell (després Unnim). La FCS va heretar un important patrimoni: la centenària seu central de Jeroni Martorell, els jardinets, l’Espai Cultura i, a Can Deu, la masia o Espai Natura i tot el bosc. I amb l’herència cinc anys de certa calma: un lloguer garantit per començar a caminar amb tranquil·litat.

En aquest temps, la fundació ha gestionat el patrimoni i programat activitat cultural, sigui al Centre o a Can Deu (les populars festes de la primavera i la tardor al capdavant). Bona part dels seus ingressos han derivat del lloguer d’una oficina ara buida. Un lloguer, de 400.000 euros anuals, que a partir de gener de 2020 es deixarà de cobrar.

Quan una empresa o entitat veu caure els seus ingressos un 10 per cent fa ajustos o retallades. Però què fa quan els ingressos baixen un 40 per cent? El president de la FCS, i fins fa poc degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya, Joan B.Casas, assegura que fa mesos s’han encetat gestions per tenir un nou llogater:

“Ens movem en dues línies. Per una banda amb el sector privat. Estem comercialitzant l’espai. Però de moment no s’ha materialitzat res. Admetem que és complicat perquè és un edifici superprotegit tot i que s’hi poden encabir moltes activitats sempre i quan respectin la protecció. Per altra banda estem parlant, i hem avançat força, amb l’Ajuntament i la Generalitat. S’han fet estudis, hem trobat sensibilitat i han assumit que fins ara la fundació no ha necessitat corresponsabilitat però ara ens cal perquè tenim un edifici singular a nivell de país que estem gestionant des d’una fundació privada. Demanem a les administracions corresponsabilitat per mantenir aquest patrimoni de país i que utilitzin aquest patrimoni per prestar serveis”.

El president de la FCS espera que “serveis que l’administració pública es puguin ubicar al carrer Gràcia”. És optimista, hi veu “sensibilitat”, però reconeix que serà lent: “la Generalitat ha de fer unes anàlisis perquè l’espai és molt bonic però molt delicat”. De cara a l’ajuntament de Sabadell, voldrien que almenys pugui celebrar actes “institucionals” de forma regular a la seu central de l’extinta Caixa. I allò de posar en valor els atractius de la ciutat:

“Tenim un actiu que no tenen gaires llocs. Un nucli central amb un edifici modernista de primer nivell, a l’altura de la Pedrera, només una mica per sota, un jardinet que és un pulmó i tres auditoris de 400, 200 i 60 persones, més sales d’exposicions. Això no ho té cap altre ciutat i cal aprofitar-lo per actes institucionals a nivell de ciutat”, palesa.

Mentre arriba, quan arribi, el nou llogater, la FCS ingressarà en breu uns 4.000 euros mensuals (50.000 a l’any) d’un nou lloguer. El que pagarà Caixa d’Enginyers pel local que ara ocupa la Fundació Bosch i Cardellach al carrer Indústria. El centre d’estudis locals es traslladarà aquesta tardor a l’Espai Cultura i la FCS rebrà una renda “que queda lluny dels 400.000 euros que ara perdrem però ajuden a compensar part de la pèrdua”.

Programació garantida fins l’any 2021

Però la clau de volta és el nou llogater del carrer Gràcia. Fins que arribi, Casas confirma que la programació de la Fundació Caixa Sabadell seguirà tal com ara durant tot l’any 2020, i que si no es troba un llogater també l’any 2021 a través “d’un fons que ja tenim pensat per això”.

1.200 activitats; 160.000 usuaris

L’any passat es van fer 1.200 activitats. En total, 160.000 usuaris. Entre les més destacades, la Festa de la Primavera o la Festa de la Tardor a Can Deu, el Fresc Festival al centre, les exposicions de l’Espai Cultura, tallers, conferències i visites guiades.

“Esperem trobar llogater l’any vinent i compensar la pèrdua l’any 2021 però si calgués més temps, l’activitat també estaria garantida el 2021 amb uns fons especials”, diu Casas.

“El lloguer [del Palau de l’Estalvi] no serà cosa d’un dia per un altre i vol el seu tràmit però creiem que es podrà fer de cara al 2021”.

“Continuarem gestionant el bosc de Can Deu”

La Fundació és propietària del bosc de Can Deu, afectat per la ventada del 2014. Una plataforma ciutadana en reclama des de llavors la municipalització. Casas desmenteix de totes totes que la Fundació l’hagi posat a disposició del consistori perquè passi a ser patrimoni públic: “la funció que ha de fer el bosc de Can Deu ja la fa: què es guanyaria municipalitzant-lo? Que està tancat? Li tenim molta estima: és un pulmó que estimem i hem fet molta cosa després de la ventada. El bosc va creixent, està obert a tothom i pretenem continuar gestionant-lo com un patrimoni de la fundació obert al públic. No l’hem ofert a ningú”.

En quant a Can Deu, Casas destaca l’atractiu de l’Espai Natura, a la masia de Can Deu, on es fan activitats ambientals: “de tots els seus usuaris només el 30 per cent són de Sabadell. Hi ve gent de totes les comarques barcelonines. És un gran actiu de la Fundació i de la ciutat”, finalitza.

Foto portada: el president de la Fundació 1859 Caixa Sabadell, Joan B.Casas, aquest dimecres. Autor: David B. 

Comments are closed.