Miriam Ferràndiz

La igualtat entre sexes trigarà 40 anys en arribar a les llars al ritme actual

La igualtat entre sexes en les feines domèstiques i tasques familiars trigarà 40 anys en arribar si segueix al ritme dels anys més durs de la crisi. Tot i que entre els anys 2003 i 2011 els homes van dedicar 23 minuts més al dia a les tasques domèstiques, i les dones 20 minuts menys diaris, la distància encara és tan gran que caldrien quatre dècades per igualar-la. L’Ajuntament vol fer visible els treballs dins les parets del domicili.

La recessió econòmica iniciada l’any 2007, amb efectes a l’atur especialment greus entre els anys 2008 i 2012, va comportar un canvi important. La destrucció de feina es va centrar més en els homes (sectors de la construcció, entre altres) que en les dones. Així que el temps dedicat pels homes a les tasques domèstiques i familiars va pujar en comparació amb les dades del 2003, gairebé amb plena ocupació i en ple boom del totxo. Entre els nou anys, 23 minuts més al dia de feines domèstiques fins les dues hores i dos minuts. Per contra, entre 2003 i 2011 les dones van dedicar 20 minuts menys a les tasques no retribuïdes, tot i dedicar-hi tres hores i 54 minuts cada dia.

Certament, un reequilibri, amb dades del 2011 i no del tot actuals. Però lent: i és que les dones encara destinen gairebé el doble de temps a feines domèstiques que els homes. Dit d’una altra manera: si la parella treballa fora de casa, les dones fan dues terceres parts del treball domèstic i els homes un terç.

A aquest ritme la igualtat trigaria uns 40 anys”, ha denunciat la regidora de Drets Civils, Míriam Ferràndiz (Crida), qui vol fer visible el treball “domèstic, reproductiu i de cures”. “Està relegat a l’àmbit privat i no se li dóna cap valor. Volem aquest 8 de març donar-li importància”, ha reblat. Si es consideressin les tasques domèstiques el Producte Interior Brut creixeria un 25 per cent, segons dades municipals.

Sumant les tasques remunerades i les domèstiques, les dones treballaven sis hores i 48 minuts cada dia mentre que els homes ho feien cinc hores i 21 minuts. Els estudis constaten que a major nivell cultural hi ha més igualtat, però no tant per una major cooperació dins les parets del domicili sinó perquè es contracten assistents.

8 de març: Dia de la Dona

Les dades s’han fet públiques en la presentació dels actes del Dia Internacional de les dones, que tindrà el seu acte central diumenge 12 de març al migdia, amb una manifestació des de la plaça Marcet, que acabarà a la plaça del doctor Robert, amb un acte creatiu a càrrec de les entitats de la Taula de Gènere, i cantada de cançons de la Coral Social La Corral.

Tot i així, el programa s’estén tant abans com després del Dia Mundial. Així ja començarà aquest dissabte al LibreRío de la Plata, amb una trobada per recitar versos de dones poetes. Entre les activitats més destacades, una xerrada sobre economia feminista a càrrec de l’activista i periodista Joana García Grenzner. Dimecres 8 de març a les 19 hores, Nous Homes Sabadell presentarà articles de premsa reflectint el tractament masclista en el món laboral i esportiu. A la mateixa hora, i també al casal Pere Quart, hi haurà una conferència jurídica del Col·legi d’Advocats sobre els judicis sobre la violència envers la dona a càrrec de la titular del jutjat penal 4 de Sabadell, Maria Pilar Nogales.

Fira del llibre feminista

Una cita important serà el dissabte 11 de març, quan es celebrarà la segona edició de la Fira del Llibre Feminista, organitzada pel Moviment Popular Sabadell, Justa Revolta i les Bruixes del Nord. Durant tot el dia hi haurà debats, xerrades, presentacions de llibres i activitats complementàries. A les 20 hores, dins dels actes de la fira, la cineasta Isona Passola llegirà el manifest sobre les dones lluitadors que donarà lloc a un espectacle de foc, llum i tabals. Tot dins l’activitat ‘Les bruixes, precursores del feminisme’.

El 13 de març l’actriu Emma Vilarasau i l’escriptora sabadellenca Montse Barderi presentaran el seu llibre Camí d’anada i tornada, amb lectura de fragments. Dos dies després, a l’Espai Àgora es presenta el volum El meu bolero, de Ricard Toro.

El programa es completa amb altres xerrades, tallers i exposicions, en un seguit d’accions que s’allargaran fins el 27 de març amb una conferència sobre les violacions a les dones refugiades a l’Espai Cultura.

Foto portada: la regidora de Drets Civils, Míriam Ferràndiz, aquest dimecres. Autor: David B. 

Comments are closed.