La moda de les ‘escape room’ s’obre pas a Sabadell

El fenomen dels jocs d’escapament ha arribat des de fa uns mesos a Sabadell. Aquest nou tipus d’entreteniment es va iniciar amb els jocs d’ordinador, que van ser els precursors del naixement de la primera room escape en viu al Japó a l’any 2006. A Espanya es calcula que hi ha més de 500 sales diferents; a Sabadell ja n’hi ha quatre.

Fent una ràpida definició es podria dir que una escape room és un joc on es tanquen els participants en un espai físic i se’ls demana que explorin el seu entorn i resolguin una sèrie d’enigmes i proves per tal de poder escapar de la sala en un temps determinat, que acostuma a ser d’una hora.

D’aquests jocs hi ha diverses temàtiques, concretament a Sabadell, hi ha la sala Escapem Room Escape Sabadell, que ofereix dos espais de joc amb dues temàtiques completament diferenciades, La sospecha i Bajo Zero. Les altres dues propostes sabadellenques són Victus, que tracta de temàtica històrica, centrat en l’època romana i la recent estrenada Estelar Trek, que s’inspira en la coneguda saga de ciència ficció.

Escapem - Ricard Infante. Autor: David B.
Ricard Infante a l’entrada de La sospecha. Autor: David B.

Ricard Infante, de 32 anys, és el creador de La Sospecha, la primera sala d’escapament que es va engegar a la ciutat fa poc més d’un any. Va trigar un any i mig per posar-la en funcionament entre els projectes i la construcció. Es va aficionar a jugar i després de participar en més de 100 sales diferents va decidir muntar-ne una al seu gust.

Aquesta és una activitat que enganxa moltíssim, el 90 per cent de la gent que hi juga s’hi enganxa. Normalment quan surts per la porta d’una sala ja estàs desitjant jugar en una altre”.

Fa uns mesos, Infante ha obert una segona sala a Sabadell, en el mateix local de l’anterior a la Creu de Barberà, sota el títol Bajo Zero, on ha buscat “dinamisme i que sigui el més semblant possible a una aventura gràfica”.

Els germans Josep i Joan Hernández han inaugurat fa dues setmanes al barri de Can Llong la que és la quarta sala a la ciutat, Estelar Trek. Ho compaginen amb la seva altra dedicació professional en el sector de les piscines.

Estelar Trek - Josep i Joan Hernández. Autor: David B.
Josep i Joan Hernández. Autor: David B.

Juan Hernández assegura que “tot va començar amb un regal. Em van regalar una partida, ho vam passar molt bé i vam començar a jugar algunes partides més. Degut a la temporalitat de la nostra feina vam decidir muntar una sala que hem buscat que sigui una miqueta diferent a d’altres, donant-li un toc més tecnològic, fugint dels candaus i intentant crear més una experiencie room que un escape room. Per molt o poc que en sàpigues tothom en gaudeix molt”.

M’encanta la programació informàtica, el disseny d’aparells, els temes futuristes i a més  sóc fan d’Star Trek. Com no podia ser d’altra manera hem creat una sala que pica l’ullet a aquesta saga de ciència ficció”. Per crear la sala Estelar Trek, han necessitat més de sis mesos i han utilitzat 20 microprocessadors i desenes de sensors. “Hem hagut de fer molts canvis i refer moltes coses per aconseguir proves divertides i que el jugador no es quedés sense saber com continuar”, explica Hernández.

Des de fa uns mesos, la Ronda Zamenhof acull Victus, una sala que està oberta des de la passada primavera i per la que ja han passat més de 600 grups. El seu responsable, Oriol Hernández, de 40 anys, va decidir obrir aquest nou joc a Sabadell després de participar en una partida que li van regalar.

No sabia el que era un escape room. Un cop vaig sortir de la primera partida, em va agradar tant que vaig pensar en obrir-ne un a Sabadell, ja que en aquell moment només hi havia l’Escapem”.

En el cas d’Hernández, al contrari que la resta de sales, va encarregar la realització i construcció de la sala a una empresa que es dedica a fabricar aquest tipus de jocs. “Els vaig plantejar la idea de l’època romana, com ho volia i ells van muntar la resta”, diu.

Victus - Oriol Hernández. Autor: David B.
Oriol Hernández davant la porta d’accés al joc. Autor: David B.

Per què estan de moda les sales d’escapament? Infante creu que estan en alça perquè és una forma d’oci “diferent” i on hi poden participar gent de “totes les edats, des de nens cap amunt”. Josep Hernández assegura que “es potencia una activitat per realitzar en família i amics, fet que últimament s’està perdent” i afegeix “que és una activitat molt sana i per a tots els públics”. Oriol Hernández creu que “aquest tipus de joc potencia que les famílies es comuniquin més i millor, ja que entre els mòbils, les tablets i la tele gairebé no parlen”.

Un dels secrets per escapar de forma satisfactòria completant els jocs i enigmes proposats “és sense cap tipus de dubte el treball cooperatiu en grup”, assegura Infante i afegeix que “és també una superació personal”.

Els responsables de les diferents sales coincideixen en que per jugar a una escape room no és necessari cap requisit, “només es necessiten ganes de passar una bona estona amb amics o família i ganes de fer servir la lògica”.

“Una gran experiència”

Un grup del primer equip de waterpolo masculí del CN Sabadell que acaba de participar al joc La sospecha explica les seves impressions. Marc Solé assegura que és la primera vegada que participa en un joc d’aquests: “m’ho he passat molt bé i recomano a tothom que hi jugui. Hem anat aconseguint petits reptes i amb els amics ens hem anat motivant. És una gran experiència”.

L’Ivan en canvi és la quarta experiència que té amb aquest tipus de jocs, i apunta que “aquest m’ha sorprès molt. Jo m’ho prenc com anar al cinema. Estàs una hora entretingut passant-ho bé amb els amics i es fa molt curt”.

Maribel Martínez i Javier Lozano han vingut des de Molins de Rei. Asseguren haver jugat en un centenar de sales i també en les sales La sospecha i Bajo Zero de Sabadell. Els dos han sortit molt satisfets de la sala Estelar Trek. Martínez assegura que “és com si estiguessis dins la nau d’Star Trek, té moltes proves divertides i molt bona ambientació. Recomano les tres que hem fet a Sabadell”. Per la seva part Lozano exposa que “en aquest tipus de joc on estàs vivint una aventura en primera persona i a part t’has d’exprimir una miqueta el cap per resoldre les probes, t’ho passes molt bé”.

Foto portada: Maribel Martínez i Javier Lozano a la sortida de la partida.