Foto: M.Tornel.

La reparació dels ponts penjants del riu Ripoll, una mica més a prop

Les dues passeres de vianants sobre el riu Ripoll que es van col·locar al sector Torre-romeu després de les riuades de 1962 porten any i mig tancades per manca de seguretat. Encara falta per la seva reparació. No obstant, aquest dimarts es farà un pas endavant amb un conveni entre l’Ajuntament i l’Agència Catalana de l’Aigua, que assumirà la reparació. No hi ha calendari definitiu ni tampoc pressupost però segons les estimacions del govern municipal les dues passeres haurien d’estar reparades al llarg de l’any vinent. 

Aquest dimarts s’aprovarà en el plenari un conveni entre l’Ajuntament i el titular de les instal·lacions, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Aquest ens del govern català repararà els dos ponts i un cop finalitzin les obres passaran a ser patrimoni municipal.

Els ponts tenen un caràcter patrimonial (formen part del Pla de Patrimoni). Però també una funció merament pràctica ja que eren utilitzats per desenes de persones cada dia per passar d’una banda a l’altra del riu, tant els que van al parc fluvial a fer esport o passejar com els que van al parc industrial a treballar.

Foto: M.Tornel.
Un dels ponts, l’any passat. Foto: M.Tornel.

Les passarel·les estan tancades des de gener de 2019, quan la Policia Municipal les va precintar de forma preventiva. Segons fonts municipals, les estructures de formigó havien carbonatat, les armadures presenten oxidació, els tensors mostren insuficiències i no poden garantir l’estabilitat òptima de l’estructura, i les baranes estan ja fora de normativa.

Després de les riuades de setembre de 1962, la Confederació Hidrogràfica del Pirineu Oriental va aixecar els dos ponts al riu Ripoll. El situat més al sud està just a sota de la fàbrica Grau i el situat més al nord davant el Molí d’en Fontanet, ja al final de Torre-romeu i amb la Coberta a l’altra banda.

Quin és el calendari?

L’ACA ha de sotmetre ara a concurs el projecte de rehabilitació i adjudicar-lo. Serà aquest estudi el que determini el cost de la reparació. Un cop es tingui el projecte, caldrà treure a concurs les obres, que haurien de començar al llarg de l’any vinent, segons han assegurat des de l’executiu municipal.

La Policia tanca el pas de vianants en dues passarel·les del riu Ripoll

Foto portada: un dels dos ponts tancats des de gener de l’any passat. Autor: M.Tornel.