Bustos i Manau, en roda de premsa

L’ajuntament demana als bancs la dació en pagament

  • L’ajuntament vol que els bancs prioritzin la dació en pagament i lloguers socials.

  • El consistori vol tenir a la seva disposició pisos de les entitats financeres per emergències socials.

El proper 9 de maig l’ajuntament de Sabadell i les catorze entitats financeres que operen a la ciutat mantindran una reunió on l’ajuntament presentarà un conveni per evitar els desnonaments a la ciutat. El text preveu prioritzar la dació en pagament, oferir el pis en règim de lloguer social i també que els bancs cedeixin habitatges buits a la ciutat per, segons ha dit el tinent d’alcalde d’Urbanisme, Joan Manau, “que els bancs siguin també part de la solució”.

El número de persones amb problemes per pagar la seva hipoteca va a més, i es preveu que continui incrementant-se durant els propers mesos.De fet, cada dia hi ha 19 ordres de desonaments a Catalunya, i l’any passat van arribar a les 6.789, segons el Consejo General del Poder Judicial. En aquest sentit, l’ajuntament de Sabadell, que coordina l’atenció a les famílies amb aquests problemes a través de Sabadell Habitatge, vol evitar més desnonaments a la ciutat. Per això, presentarà el proper 9 de maig una proposta a la quinzena d’entitats bancàries que operen a Sabadell.

Dació, lloguer social i borsa d’habitatge social

Aquest text, segons han explicat aquest dimecres el tinent d’alcalde d’Urbanisme, Joan Manau, i l’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, consta de quatre punts bàsics. En primer lloc, que no hi haurà més desonaments en habitatges principals. En segon lloc, que els bancs, davant un cas d’impagament de les hipoteques, prioritzarà la dació en pagament. És a dir, que el deute contret queda saldat en el moment en que la família deixa de ser propietària del pis. En tercer lloc, el consistori vol que el banc ofereixi el mateix pis on vivia la família amb un lloguer social. I, finalment, que els bancs cedeixin habitatges de la seva propietat a l’ajuntament per incorporar-los al parc de pisos d’emergència social. “Volem que ningú es quedi sense habitatge”, ha dit Manau, que s’ha mostrat molt crític amb les entitats financeres:

Després de mesos i mesos de treballar amb entitats com Càritas, Creu Roja o la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca últimament veiem que hi ha una tendència a començar a acceptar la dació en pagament. Les entitats financeres així recuperen el seu deute en forma de patrimoni. Però les famílies han de viure en algun lloc, i venen a buscar solucions a l’ajuntament. Les males pràctiques o la frivolitat dels bancs no la podem pagar amb diners públics”, ha dit.

Per aquest motiu, el consistori vol que els bancs cedeixin pisos al consistori, malgrat que si es fa la dació en pagament i es lloga aquell habitatge a la família a un preu social, no caldran masses pisos d’emergència. “De la crisi hem de sortir entre tots, no només uns quants”, ha dit Manau. El regidor ha criticat fortament les entitats que es queden un pis en propietat i salden el deute, mentre que les administracions han de finançar les famílies, endeutant les arques públiques, havent de finançar-se després pels bancs amb interessos.

D’altra banda, tant Manau com Bustos han criticat entitats com Unnim (veure notícia enllaçada) perquè no estan sent sensibles amb la gent, al seu parer.

L’ajuntament té 160 pisos d’emergència social

D’altra banda, la regidora de Serveis Socials, Marta Farrés, ha assegurat que el consistori té en l’actualitat 160 pisos per a casos d’emergència social, un estoc que s’ha ampliat des de l’inici de la crisi. Malgrat això, Farrés ha assenyalat que estan gairebé plens. Un fet que explicaria perquè en alguns casos, com expliquem aquest mateix dimecres a iSabadell, Serveis Socials opta per recomanar pisos compartits, on sovint en una habitació ha de viure tota una família. “Els recursos disponibles no són de l’agrat de tothom, i ho entenem. perquè no és la solució idònia”, ha dit Farrés.

El consistori espera que els bancs acceptin la proposta municipal, que creuen avança en una línia més sensible. D’altra banda, el govern municipal ha fet públic el seu suport a la Iniciativa Legislativa Popular per demanar la dació en pagament, el lloguer social i altres mesures.